Rewelacyjna sałatka, która ucieszy oczy i kubki smakowe. Podstawą jest rukola, a pozostałe składniki to słodka mandarynka, wytrawna feta, chrupiące orzechy arachidowe i kwaskowe pestki granatu. Sałatka z rukoli z mandarynką i fetą pysznie smakuje i pięknie wygląda. Uwielbiam takie kolorowe, zdrowe i urozmaicone dania. Sałatka idealnie sprawdzi się jako osobne danie lub dodatek, np. do grillowanego mięsa. Całość świetnie się komponuje z lekkim sosem winegret z dodatkiem miodu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
50 g rukoli
1 mandarynka obrana i pokrojona w poprzek na plasterki
50 g fety
1 łyżka prażonych orzechów arachidowych
1 łyżeczka pestek granatu
(sos)
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Rukolę wkładamy do salaterki, polewamy połową sosu, delikatnie mieszamy, układamy plasterki mandarynki, posypujemy pokruszoną fetą, posypujemy orzechami i pestkami granatu, skrapiamy pozostałym sosem i podajemy. Smacznego 🙂
pełna kolorów i witamin!
Brzmi bardzo apetycznie ta sałatka. Jeszcze takiej wersji nie jadłam.
No, no… takiego połączenia smaków to jeszcze nie próbowałam!
Uwielbiam rukolę, reszta składników też świetna – muszę spróbować tej niezwykłej mieszanki 🙂
Bardzo ciekawe poączenie smaków
O matko, ależ to musi być dobre.
Pyszne połączenie smaków ❤
Bardzo ciekawa sałatka. Chętnie kiedyś zrobię podobną. 😉
Wygląda super- taka kolorowa, energetyczna 🙂
Świetne połączenie smaków, chętnie bym spróbowała takiej sałatki 🙂
Takie niebanalne połączenie smaków, wręcz oryginalne 🙂 To musi być pyszne 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo zdrowo i smakowicie wygląda sałatka. Fantastyczny dobór składników do tej sałatki. To fajna przekąska na drugie śniadanie do pracy 😉 b
Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂 <3
Patryk
Bardzo lubię rukolę i chętnie spróbuję ją w tej wersji 🙂