Mazurek orzechowo-czekoladowy w kształcie pisanki będzie piękną ozdobą Wielkanocnego stołu. Mazurek orzechowo-czekoladowy jest pyszny i urokliwy, dzięki owalnemu kształtowi i delikatnym zdobieniom. Na spodzie kruche ciasto, na nim warstwa kwaskowego dżemu malinowego, następnie warstwa orzechowa i na wierzchu polewa czekoladowa. Dekoracja mazurka może być różna, ale z uwagi na orzechowy smak myślę, że świetnie sprawdzą się orzechy. Do mazurka pasują orzechy włoskie lub nerkowca, mogą być też laskowe, chociaż trudniej je zblendować. Mazurek orzechowo-czekoladowy często zawiera nadzienie orzechowe pieczone na bazie ubitych białek, jak na bezę, w moim mazurku pieczony jest tylko kruchy spód. Dżem malinowy można zastąpić dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi. Warstwa dżemu nie jest konieczna, jednak fajnie balansuje słodkie smaki. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
250 g mąki pszennej przesianej
20 g cukru pudru
135 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko
(warstwa orzechowa)
200 g orzechów nerkowca lub włoskich
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki gęstego jogurtu
2 – 3 łyżki cukru pudru
(polewa czekoladowa)
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
30 g masła
3 – 4 łyżki dżemu malinowego
Dodatki: orzechy arachidowe, roztopiona czekolada do narysowania gałązek
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Z papieru przygotowujemy szablon w owalnym kształcie o wymiarach 22 na 38 cm. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3 – 4 mm, wycinamy kształt pisanki, zgodnie z szablonem. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 – 45 minut. Przed pieczeniem dno ciasta nakłuwamy widelcem, układamy z papierem na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 20 – 25 minut, do zarumienienia, wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, np. na noc. Orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do namoczenia na 5 – 6 godzin lub na noc. Odcedzamy dokładnie, blendujemy z masłem orzechowym, jogurtem i cukrem. Upieczony spód przekładamy na talerz, smarujemy dżemem, wkładamy na pół godziny do lodówki. Nakładamy warstwę orzechową, wyrównujemy powierzchnię silikonową szpatułką, wstawiamy na godzinę do lodówki. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wylewamy na warstwę orzechową, delikatnie wygładzamy powierzchnię. Na brzegu układamy orzechy, rysujemy czekoladą gałązki, układamy orzechy w połowie maczane w czekoladzie, żeby przypominały bazie, możemy dodać ozdoby kwiatowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂
Przepiękny mazurek! <3
Bardzo podoba mi się ten mazurek. Przepięknie go wykonałaś 🙂 b Masz wspaniałe pomysły w dekorowaniu ciast <3
Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂 <3
Patryk
Przepięknie ci wyszedł! Aż mi ślinka pociekła. 🙂
Witam serdecznie ♡
Super wygląda! Muszę przyznać, że raz tylko robiłam mazurka 😀 Może w tym roku mi się uda, choć może być ciężko bo pierwszy tydzień kwietnia będzie dla mnie bardzo pracowity.
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ale piękny mazurek! 🙂
Słodkie dzieło sztuki 🙂
U mnie chyba nigdy nie było mazurka na świątecznym stole. Ale jak patrzę na tego, to mam ochotę to zmienić.
jaka piękna dekoracja! brawo!
wow! Madziu istne cudeńko! ja jakoś nie mogę się przekonać do przygotowania mazurka, ale uwielbiam podziwiać takie urocze jak Twój!:)
Wyszedł Ci cudowny ten Mazurek, cudna pisaneczka ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Wygląda niesamowicie pięknie i na pewno tak samo smakuje ❤️
Iwetta
O mniam. Zjadłabym.
Dzień dobry, czy dżem malinowy można zastąpić innym?
Tak 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Świetnie wygląda! 🙂
Wspaniale się prezentuje 🙂
Wygląda przepięknie, aż żal kroić 😉
Pyszna i piekna propozycja świąteczna 🙂