MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

przez | 23 marca 2023


Mazurek orzechowo-czekoladowy w kształcie pisanki będzie piękną ozdobą Wielkanocnego stołu. Mazurek orzechowo-czekoladowy jest pyszny i urokliwy, dzięki owalnemu kształtowi i delikatnym zdobieniom. Na spodzie kruche ciasto, na nim warstwa kwaskowego dżemu malinowego, następnie warstwa orzechowa i na wierzchu polewa czekoladowa. Dekoracja mazurka może być różna, ale z uwagi na orzechowy smak myślę, że świetnie sprawdzą się orzechy. Do mazurka pasują orzechy włoskie lub nerkowca, mogą być też laskowe, chociaż trudniej je zblendować. Mazurek orzechowo-czekoladowy często zawiera nadzienie orzechowe pieczone na bazie ubitych białek, jak na bezę, w moim mazurku pieczony jest tylko kruchy spód. Dżem malinowy można zastąpić dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi. Warstwa dżemu nie jest konieczna, jednak fajnie balansuje słodkie smaki. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
250 g mąki pszennej przesianej
20 g cukru pudru
135 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko
(warstwa orzechowa)
200 g orzechów nerkowca lub włoskich
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki gęstego jogurtu
2 – 3 łyżki cukru pudru
(polewa czekoladowa)
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
30 g masła

3 – 4 łyżki dżemu malinowego

Dodatki: orzechy arachidowe, roztopiona czekolada do narysowania gałązek

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Z papieru przygotowujemy szablon w owalnym kształcie o wymiarach 22 na 38 cm. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3 – 4 mm, wycinamy kształt pisanki, zgodnie z szablonem. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 – 45 minut. Przed pieczeniem dno ciasta nakłuwamy widelcem, układamy z papierem na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 20 – 25 minut, do zarumienienia, wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, np. na noc. Orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do namoczenia na 5 – 6 godzin lub na noc. Odcedzamy dokładnie, blendujemy z masłem orzechowym, jogurtem i cukrem. Upieczony spód przekładamy na talerz, smarujemy dżemem, wkładamy na pół godziny do lodówki. Nakładamy warstwę orzechową, wyrównujemy powierzchnię silikonową szpatułką, wstawiamy na godzinę do lodówki. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wylewamy na warstwę orzechową, delikatnie wygładzamy powierzchnię. Na brzegu układamy orzechy, rysujemy czekoladą gałązki, układamy orzechy w połowie maczane w czekoladzie, żeby przypominały bazie, możemy dodać ozdoby kwiatowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Super wygląda! Muszę przyznać, że raz tylko robiłam mazurka 😀 Może w tym roku mi się uda, choć może być ciężko bo pierwszy tydzień kwietnia będzie dla mnie bardzo pracowity.
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    wow! Madziu istne cudeńko! ja jakoś nie mogę się przekonać do przygotowania mazurka, ale uwielbiam podziwiać takie urocze jak Twój!:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *