Jajka faszerowane pastą z tuńczyka i suszonych pomidorów, bardzo smaczne, wyjątkowe i efektowne. Na Wielkanocne śniadanie przygotowuję zazwyczaj kilka dań z jajek, starając się co roku zaskoczyć rodzinę jakimś fajnym pomysłem. Nie wyobrażam sobie świątecznego Wielkanocnego stołu bez jajek. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka i suszonych pomidorów pysznie smakują i ładnie wyglądają. Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów ma bardzo wyrazisty, intensywny i niebanalny smak, to danie na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu. Pastę można też podać ze świeżym pieczywem albo na plasterkach ogórka. Można użyć tuńczyka w sosie własnym lub oleju, jednak ważne, aby tuńczyk był dobrej jakości najlepiej w dużych kawałkach. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka tuńczyka o wadze około 300 g
5 suszonych pomidorów w oliwie
1/2 małej cebuli drobno pokrojona
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka miękkiego masła
1 łyżka kremowego serka, np. philadelphia
1/5 łyżeczki suszonych płatków chili (lub według gustu)
sól i pieprz
jajka ugotowane na twardo, natka pietruszki
Odcedzonego tuńczyka i wszystkie pozostałe składniki blendujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Nakładamy na połówki jajek przy pomocy rękawa cukierniczego, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂
wyglądają tak apetycznie, że trudno się oprzeć,aby nie zjeść przynajmniej 2 połówek;)
Jak ładnie wyglądają! Dzięki za przepis! 😉
Takiego farszu jeszcze nie robiłam. Zobaczę,czy nam zasmakuje
no i jestem zakochana w kolorze farszu!
Nietuzinkowy i rewelacyjny pomysł na extra potrawę przy wielkanocnym stole
Już go zrobiłam 😉 jak został to świetnie też nadał się jako zwykła pasta kanapkowa. Rewelacyjny smak!
Super inspiracja,w sam raz na świąteczny stół
Muszę zrobić i wypróbować 🙂 Uwielbiam faszerowane jajka 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Pięknie wyglądają! Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.
Wspaniale to wgląda, dość apetycznie prezentują się jajka z pastą z tuńczyka 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i ślę Tobie maga pozytywną energię 🙂 <3
Patryk
takie jajka to bardzo fajny pomysł na Wielkanocne danie 😉
Pięknie wyglądają i pysznie smakują 🙂
Wspaniały farsz, uwielbiam!
uwielbiam faszerowane jajka