Kapusta duszona podawana na ciepło pasuje do wielu dań obiadowych, zwłaszcza do kotletów schabowych i mielonych albo pieczeni. Bardzo lubię młodą kapustę duszoną z koperkiem, ale ta starsza kapusta duszona z papryką też jest bardzo smaczna. Ma kremową konsystencję i delikatny smak, a ponadto przygotowuje się ją szybko i łatwo. Mam sentyment do tego dania, bo podobną kapustę duszoną robiła moja mama. Duszoną kapustę można też podaż ze świeżym pieczywem, jako osobne danie. Odgrzana następnego dnia jest jeszcze lepsza. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
biała kapusta o wadze 1 kg poszatkowana w cienkie paski (waga bez głąba i zewnętrznych liści)
1 średnia cebula drobno pokrojona
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i paprykę, dodajemy szczyptę soli i smażymy mieszając na małym ogniu przez 3 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy kapustę, 1 łyżeczkę soli, smażymy mieszając przez 3 minuty, dolewamy 3/4 szklanki ciepłej wody (lub trochę więcej, zależy od kapusty), mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki w proszku, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy mieszając, aby nie było grudek przez około 2 minuty, dodajemy do garnka z kapustą, mieszamy, gotujemy mieszając przez około 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło, smacznego 🙂
Fajny pomysł, żeby dodać paprykę 🙂 Chętnie spróbowałabym takiej wersji 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Świetny pomysł i ze świeżą i z kiszoną, w sam raz na wzmocnienie organizmu. 😉
Bardzo smacznie to danie wygląda 😉
Lubię kapustę duszoną, pomysł z dodaniem papryki świetny, muszę wypróbować:)
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Kocham kapustę (brzmi niczym najgorsze zboczenie!), ale za papryką delikatnie mówiąc nie przepadam 😉 Jedynie chipsy paprykowe toleruję i nadziewaną paprykę z piekarnika, bo traci swój charakterystyczny posmak 😛
Wspaniały i pyszny pomysł na kapustę <3
Pycha!
Takiej kapusty jeszcze nie robiłam, ale skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Pysznie i zdrowo. Napewno wypróbuje
Uwielbiam duszoną kapustę ale z papryką to dla mnie totalna nowość 🙂
pozdrawiam serdecznie
Takiej duszonej kapustki jeszcze nie miałam przyjemności jeść 🙂
Chętnie zrobię 🙂
Ja czasem dodaję Ajvar dla wzmocnienia smaku
a ja glodna od rana!
Uwielbiam taka kapustke, bardzo apetycznie wyglada 🙂
Witam serdecznie ♡
Takiej kapustki z papryczką jeszcze nie jadłam. To na pewno apetyczna wersja 🙂 Muszę koniecznie spróbować, idealny pomysł do obiadu! 🙂 Pyszny post!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Takiej kapusty jeszcze nigdy nie jadłam… ale najlepsze jest to, że narobiłaś mi ochoty na kapustę, choć to żaden wielki przysmak 😉
super z dodatkiem papryki jeszcze nie robiłam
Nietypowe połączenie, ale podoba mi się 🙂