PIECZONE KOTLETY MIELONE Z KALAFIOREM


Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Bardzo lubię tradycyjne kotlety mielone, ale te pieczone z niespodzianką w środku jeszcze bardziej. Najczęściej piekę kotlety mielone z mięsa drobiowego, ale tym razem, to fajne kotleciki wieprzowo-wołowe, które kryją w sobie różyczki kalafiora. Kotlety mielone pieczone w piekarniku bez panierki są mniej kaloryczne, niż klasyczne kotlety mielone. Ładnie się prezentuje, a smakują i na ciepło i na zimno. Najlepiej, gdy towarzyszy im ulubiony sos, np. pomidorowym, czosnkowy lub guacamole. Jeśli chcecie zaskoczyć Waszych bliskich, to te kotleciki powinny się sprawdzić, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(8 – 10 szt.)
600 gramów mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
1 jajko
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 – 4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

8 – 10 małych różyczek kalafiora podobnej wielkości ugotowanych “al dente”, najlepiej na parze

Mięso wyrabiamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zwilżonymi dłońmi formujemy cienkie owalne placki, na środku każdego układamy różyczkę kalafiora (dokładanie wysuszoną ręcznikiem papierkowym) i zlepiamy w owalny kotlet. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie porcje i pieczemy przez 25 – 30 minut. Smacznego 🙂

38 odpowiedzi do “PIECZONE KOTLETY MIELONE Z KALAFIOREM”

  1. Witam serdecznie ♡
    Super, bardzo oryginalny przepis, już mi się podoba 🙂 Naprawdę fantastyczny pomysł na kotlety!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.