CHURROS

przez | 28 stycznia 2021


Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk w postaci smażonych “pręcików” z ciasta parzonego, wyciskanego za pomocą rękawa cukierniczego. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem lub podaje z gorącą czekoladą albo sosem czekoladowym. Churros są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W Hiszpanii churros często podaje się na śniadanie z poranną kawą. Churros to smakołyk popularny też w Meksyku. Chociaż w większości meksykańskich przepisów na churros do ciasta parzonego nie dodaje się jajek, to według mnie churros przygotowane zgodnie z klasycznym przepisem są smaczniejsze. Churros pasują na karnawał, tłusty czwartek lub bez okazji, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 ml wody
75 gr masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
szczypta soli
200 gr mąki pszennej
4 jajka w temperaturze pokojowej
około 1/2 litra oleju do smażenia

W rondlu zagotowujemy wodę mieszając z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy całą mąkę, stawiamy z powrotem na ogniu, zmniejszamy płomień i energicznie mieszając drewnianą łyżką gotujemy przez około 2 – 3, aż powstanie gładka, odchodząca od brzegów garnka masa (wymaga to trochę wysiłku, bo masa jest gęsta). Przekładamy masę do szklanej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Wbijamy po jednym jajku (kolejne jajko po dokładnym wymieszaniu poprzedniego) i mieszamy mikserem do połączenia składników w gładkie, lśniące ciasto. Możemy też użyć malaksera do wymieszania ciasta z jajkami. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdy o średnicy 1 cm. W rondlu rozgrzewamy olej, sprawdzamy termometrem temperaturę, która powinna osiągnąć 180 stopni, jeśli nie mamy termometru, to wkładamy do oleju drewnianą łyżkę, wokół której powinny od razu pojawić się pęcherzyki. Do oleju wyciskamy kawałki ciasta o długości około 10 cm, odcinając ciasto nożem lub nożyczkami, smażymy po 3 – 4 churros na raz, przekładamy na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy od razu, możemy dodać do churros rozpuszczoną czekoladę lub sos czekoladowy. Smacznego 🙂

32 myśli nt. „CHURROS

  1. Dorota

    Nie masz pojęcia, z jak wielką przyjemnością zjadłabym choć jednego churrosika! Ostatnio walczę ze słodkimi pokusami, bo poziom cukru wysoki. Trudne zmagania, szczególnie dla kogoś, kto jest łasuchem:)

    Odpowiedz
  2. Edyta

    Jakie apetyczne churrosy! Bardzo kuszace. Jadlam kiedys churrosy na Teneryfie i zaskoczylo mnie, ze ciasto bylo bez cukru. Moze dlatego, ze maczalo sie je w gestej czekoladzie i bylyby za slodkie?

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego dodaje się czekoladę lub posypuje cukrem 🙂
      M

      Odpowiedz
  3. Sys

    Uwielbiam churros! Jeszcze nigdy nie próbowałam sribic ich sama wiec chętnie wykorzystam twój przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.