Domowe racuchy drożdżowe z jabłkiem na pewno wszyscy znają. Danie na słodko, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ta wersja jest jeszcze lepsza od klasycznej, bo zawiera całe plasterki jabłek z cynamonem, otulone puszystym ciastem. Idealnie pasują na podwieczorek lub drugie śniadanie. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
150 gr mąki pszennej
40 gr mąki kukurydzianej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka suchych drożdży
2 średniej wielkości jabłka
4 łyżeczki cukru pudru lub drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki kukurydzianej
około 1/2 litra oleju do smażenia
cukier puder do posypania
W misce mieszamy cukier z drożdżami i mlekiem, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy kukurydzianą, cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało gładkie ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy na plasterki grubości około 4 – 5 mm, układamy na desce i z każdego plasterka wykrawamy środek z gniazdami nasiennymi. W płaskiej misce mieszamy cukier z cynamonem i mąką kukurydzianą, każdy plasterek wkładamy i obtaczamy z obu stron. W rondlu rozgrzewamy olej. Odkrywamy miskę z ciastem drożdżowym, każdy plasterek jabłka zanurzamy w cieście z obu stron, aby dokładnie pokryło się warstwą ciasta. Smażymy partiami, aby swobodnie pływały w oleju po 2 – 3 racuchy po około 1,5 minuty z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Kusicielka 😉 Pyszności 🙂
Staram się 🙂
M
W wyobraźni już czuję ich słodki zapach :))
Zjadłabym , wyglądają pysznie 😉
na racuchy zawsze jestem chętna!
omg jakie pysznosci
Ależ nabrałam ochoty na racuchy. Wieki ich nie jadałam.
Gorąco polecam 🙂
M
Po prostu je uwielbiam 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
Ale to mega pysznie wygląda, chętnie sobie zrobię
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Moja kochana mama takie smażyła
Mniam! Jabłko to mój ulubiony dodatek podczas wypieków. Niezależnie czy chodzi o ciasta, czy o placuszki i racuchy. Uwielbiam to słodko-kwaskowate połączenie 🙂
Uwielbiam takie racuchy <3
oj uwielbiam 🙂
Super wyglądają ❤
Kocham racuszki z jabłkiem na kefirze. Ale takich na drożdżach jeszcze nie robiłam, pora spróbować 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Uwielbiam! To smak dzieciństwa! Przywołuje mi od razu wspomnienie mojej babci, która mi takie racuchy robiła 🙂
Super, musiały być pyszne 🙂
M
Witam serdecznie ♡
Uwielbiam! Ja to jestem taka racuchowa dziewczyna 🙂 Wyglądają tak apetycznie i niemal czuję ich słodki zapach przez monitor! Smak dzieciństwa 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo 🙂
Serdecznie pozdrawiam,
M
Idealny pomysł na tłusty czwartek. Wyglądają obłędnie.
Serdecznie polecam 🙂
M
Cudne!
Wyglądają bardzo apetycznie. Zjadłabym takie racuchy. 😉
Racuchów z mąką kukurydzianą nie robiłam – muszę spróbować, bo wyglądają cudownie 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Wyglądają jak pączuszki! Ale bym zjadła! Z jabłkiem w środku – pychota!
ale bym sobie zjadła takiego racuszka
Jaki ciekawy dodatek ta maka kukurydziana, musze koniecznie wyprobowac. Pieknie wygladaja, super!
Oo jak ja dawno takich nie jadłam! Pycha 🙂
Ależ bym sobie je teraz zjadła, pyszności ♥
Uwielbiam racuchy z jabłkami. Tak dawno ich nie robiłam!