PIECZONE KOTLETY MIELONE Z KALAFIOREM

przez | 26 stycznia 2021


Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Bardzo lubię tradycyjne kotlety mielone, ale te pieczone z niespodzianką w środku jeszcze bardziej. Najczęściej piekę kotlety mielone z mięsa drobiowego, ale tym razem, to fajne kotleciki wieprzowo-wołowe, które kryją w sobie różyczki kalafiora. Kotlety mielone pieczone w piekarniku bez panierki są mniej kaloryczne, niż klasyczne kotlety mielone. Ładnie się prezentuje, a smakują i na ciepło i na zimno. Najlepiej, gdy towarzyszy im ulubiony sos, np. pomidorowym, czosnkowy lub guacamole. Jeśli chcecie zaskoczyć Waszych bliskich, to te kotleciki powinny się sprawdzić, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(8 – 10 szt.)
600 gramów mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
1 jajko
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 – 4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

8 – 10 małych różyczek kalafiora podobnej wielkości ugotowanych “al dente”, najlepiej na parze

Mięso wyrabiamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zwilżonymi dłońmi formujemy cienkie owalne placki, na środku każdego układamy różyczkę kalafiora (dokładanie wysuszoną ręcznikiem papierkowym) i zlepiamy w owalny kotlet. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie porcje i pieczemy przez 25 – 30 minut. Smacznego 🙂

38 komentarzy do „PIECZONE KOTLETY MIELONE Z KALAFIOREM

  1. ustiva

    wyglada oblednie 🙂 na pewno zaskocze swoich znajomych przy niedzielnym obiadku 😀 juz w planie mam te kotleciki 😀 pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Super, bardzo oryginalny przepis, już mi się podoba 🙂 Naprawdę fantastyczny pomysł na kotlety!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Idealny przepis dla mnie. Muszę ograniczać spożywanie smażonych potraw, ale pieczone kotleciki z pyszną wkładką mi nie zaszkodzą.

    Odpowiedz
  4. Chocolade

    Nie wpadłabym na taką niespodziankę 😀 Z piekarnika lubię pulpety, nie próbowałam jeszcze kotletów mielonych przyrządzonych w ten sposób 😉

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *