JAJKA ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH

przez | 3 czerwca 2020


Jajka i ziemniaki to produkty, które najczęściej mamy w domu, możemy je też bez problemu kupić w najbliższym sklepie. To też składniki bardzo prostej przekąski, przy czym ważne żeby ziemniaki były duże, bo inaczej jajko będzie z nich wypływać. Dla podkręcenia smaku wierzch posypujemy tartym serem. To danie może być też dodatkiem do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków. Warto spróbować, zachęcam serdecznie 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 duży ziemniak
2 małe jajka
łyżeczka oliwy
tarty ser żółty
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Do dekoracji: natka pietruszki, szczypiorek

Ziemniaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (może być obrany lub ze skórką). Odsączamy, odkładamy do ostygnięcia, kroimy na pół, wydrążamy środek, zostawiając ścianki o grubości 5 mm, skrapiamy środek oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku, układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdej połówki wbijamy jajko, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, wierzch posypujemy startym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 2 – 3 minuty, aby ser się rozpuścił, dekorujemy natką lub szczypiorkiem i podajemy. Smacznego 🙂

33 komentarze do „JAJKA ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH

  1. Agnieszka

    Uwielbiam takie proste przepisy. I masz rację, ziemniaki i jajka to coś, co jest w każdym domu:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz
  2. Zuzanna

    jakie fajne 🙂 nie wiem dlaczego, ale zawsze pieczone ziemniaki kojarzą mi się z latem 🙂 Takie z jajem są super

    Odpowiedz
  3. Pola

    Już z początku coś mi się uroiło że to awokado z jajkiem w środku- to chyba przez ten kształt! Ale połączenie dobrze znane:)

    Odpowiedz
  4. Monika

    Bardzo ciekawe, muszę przyznać że to dla mnie nowość. Wygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę spróbować zrobić.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *