JAJKA ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH


Jajka i ziemniaki to produkty, które najczęściej mamy w domu, możemy je też bez problemu kupić w najbliższym sklepie. To też składniki bardzo prostej przekąski, przy czym ważne żeby ziemniaki były duże, bo inaczej jajko będzie z nich wypływać. Dla podkręcenia smaku wierzch posypujemy tartym serem. To danie może być też dodatkiem do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków. Warto spróbować, zachęcam serdecznie 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 duży ziemniak
2 małe jajka
łyżeczka oliwy
tarty ser żółty
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Do dekoracji: natka pietruszki, szczypiorek

Ziemniaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (może być obrany lub ze skórką). Odsączamy, odkładamy do ostygnięcia, kroimy na pół, wydrążamy środek, zostawiając ścianki o grubości 5 mm, skrapiamy środek oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku, układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdej połówki wbijamy jajko, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, wierzch posypujemy startym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 2 – 3 minuty, aby ser się rozpuścił, dekorujemy natką lub szczypiorkiem i podajemy. Smacznego 🙂

33 odpowiedzi do “JAJKA ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH”

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.