JAJKA ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH

przez | 3 czerwca 2020


Jajka i ziemniaki to produkty, które najczęściej mamy w domu, możemy je też bez problemu kupić w najbliższym sklepie. To też składniki bardzo prostej przekąski, przy czym ważne żeby ziemniaki były duże, bo inaczej jajko będzie z nich wypływać. Dla podkręcenia smaku wierzch posypujemy tartym serem. To danie może być też dodatkiem do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków. Warto spróbować, zachęcam serdecznie 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 duży ziemniak
2 małe jajka
łyżeczka oliwy
tarty ser żółty
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Do dekoracji: natka pietruszki, szczypiorek

Ziemniaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (może być obrany lub ze skórką). Odsączamy, odkładamy do ostygnięcia, kroimy na pół, wydrążamy środek, zostawiając ścianki o grubości 5 mm, skrapiamy środek oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku, układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdej połówki wbijamy jajko, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, wierzch posypujemy startym serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 2 – 3 minuty, aby ser się rozpuścił, dekorujemy natką lub szczypiorkiem i podajemy. Smacznego 🙂

33 myśli nt. „JAJKA ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH

  1. Agnieszka

    Uwielbiam takie proste przepisy. I masz rację, ziemniaki i jajka to coś, co jest w każdym domu:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz
  2. Zuzanna

    jakie fajne 🙂 nie wiem dlaczego, ale zawsze pieczone ziemniaki kojarzą mi się z latem 🙂 Takie z jajem są super

    Odpowiedz
  3. Pola

    Już z początku coś mi się uroiło że to awokado z jajkiem w środku- to chyba przez ten kształt! Ale połączenie dobrze znane:)

    Odpowiedz
  4. Monika

    Bardzo ciekawe, muszę przyznać że to dla mnie nowość. Wygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę spróbować zrobić.

    Odpowiedz

Skomentuj Window of Fashion by Moni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.