TRUFELKI KOKOSOWE Z KOMOSY RYŻOWEJ (WEGAŃSKIE)


Bardzo lubię domowe trufelki różnego rodzaju. Najczęściej przygotowuję je z suszonych owoców i orzechów, ale ta wersja jest zupełnie inna, bo przygotowana z komosy ryżowej, bardzo lekka i niezbyt słodka. Te trufelki to fajna przekąska dla każdego, ale w szczególności dla wegan, bo nie zawiera żadnych produktów zwierzęcych, a komosa ryżowa jest pełna składników dobrych dla naszego zdrowia. Można więc zajadać bez wyrzutów sumienia, gorąco polecam 🙂

Przepis:
1/4 szklanki komosy ryżowej białej (quinoa)
1/2 szklanki wody
szczypta soli
100 gr wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
2 łyżki cukru brzozowego (xylitol)

W małym rondelku zagotowujemy wodę z solą, dodajemy przepłukaną na sitku zimną wodą komosę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut, wyłączamy ogień i zostawiamy na pół godziny. W malakserze lub blenderem miksujemy komosę i pozostałe składniki (odsypujemy 2 -3 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia), tak aby powstała jednolita masa, w dłoniach ugniatamy masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa jest zbyt luźna to wkładamy ją na 15 minut do lodówki), nastęnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, układamy na talerzu lub w papilotkach i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

26 odpowiedzi do “TRUFELKI KOKOSOWE Z KOMOSY RYŻOWEJ (WEGAŃSKIE)”

    1. Jeśli bardzo mocno zblendujesz komosę, to będzie mało wyczuwalna, możesz też dodać np. ekstrakt wanilii, żeby wzmocnić smak 🙂
      Pozdrawiam,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.