TRADYCYJNA SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY


Na wszelkie wirusy i inne zarazy polecam surówkę z kapusty kiszonej. To prawdziwa bomba witaminowa i sposób na poprawę odporności sprawdzony przez nasze babcie i mamy. Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka, cebuli i marchewki to pyszny dodatek do ryby lub pieczonego mięsa, chociaż ja mogę ją jeść też bez niczego. Przypominam tylko, że musimy użyć kapusty kiszonej, nie kwaszonej, która nie ma właściwości zdrowotnych. Przyleciałam do Polski na Wielkanoc, ale jak na razie nie czuć świątecznej atmosfery, mam nadzieję, że wkrótce sytuacja się unormuje i będziemy mogli zacząć przygotowania. Póki co życzę wszystkim dużo zdrowia 🙂

Przepis:
300 gr kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 małe jabłko
1 średnia marchew
5 łyżek oliwy lub oleju lnianego
1 łyżka miodu
sól i pieprz

Cebulę kroimy w małą kosteczkę, lekko solimy, ugniatamy widelcem i odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękła. Kapustę lekko odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew i jabłko, dodajemy cebulę, miód i oliwę, mieszamy, doprawiamy lekko pieprzem, mieszamy, wkładamy na pół godziny do lodówki, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “TRADYCYJNA SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY”

  1. O tak! trzeba jeść jak najwięcej kiszonek. Dbają o florę bakteryjną jelit, dając nam większą odporność. A surówka z kiszonej kapusty to mego dużo witaminy C! Kocham ją poza tym 🙂 Buziak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.