Na wszelkie wirusy i inne zarazy polecam surówkę z kapusty kiszonej. To prawdziwa bomba witaminowa i sposób na poprawę odporności sprawdzony przez nasze babcie i mamy. Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka, cebuli i marchewki to pyszny dodatek do ryby lub pieczonego mięsa, chociaż ja mogę ją jeść też bez niczego. Przypominam tylko, że musimy użyć kapusty kiszonej, nie kwaszonej, która nie ma właściwości zdrowotnych. Przyleciałam do Polski na Wielkanoc, ale jak na razie nie czuć świątecznej atmosfery, mam nadzieję, że wkrótce sytuacja się unormuje i będziemy mogli zacząć przygotowania. Póki co życzę wszystkim dużo zdrowia 🙂
Przepis:
300 gr kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 małe jabłko
1 średnia marchew
5 łyżek oliwy lub oleju lnianego
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Cebulę kroimy w małą kosteczkę, lekko solimy, ugniatamy widelcem i odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękła. Kapustę lekko odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew i jabłko, dodajemy cebulę, miód i oliwę, mieszamy, doprawiamy lekko pieprzem, mieszamy, wkładamy na pół godziny do lodówki, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂
Smaczne i zdrowe 🙂
Tak jest, polecam serdecznie 🙂
M
najlepszy dodatek do obiadu:)
Uwielbiam takie surówki 🙂 Idealna do niedzielnego obiadku 😀
Gorąco polecam 🙂
M
Lubie takie surówki szczególnie do ryby 🙂
Pasuje do ryby idealnie 🙂
M
Uwielbiam taką ☺
Tyle witaminek w jednej misce!
Zgadza się, polecam serdecznie 🙂
M
zjadlabym ale nie mam skladnikow
Myślę, że kupisz je w każdym warzywniaku, polecam 🙂
M
Bardzo lubię 🙂 Dziś u nas była z białej kapusty 🙂
Też pysznie, pozdrawiam 🙂
M
Lubię takie surówki <3
O tak! trzeba jeść jak najwięcej kiszonek. Dbają o florę bakteryjną jelit, dając nam większą odporność. A surówka z kiszonej kapusty to mego dużo witaminy C! Kocham ją poza tym 🙂 Buziak
Polecam gorąco, smaczna i zdrowa 🙂
M
Tradycyjna i jaka zdrowa 🙂 Mniami 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
uwielbiamy taką z kiszonej kapusty 🙂
Jest pyszna, pozdrawiam 🙂
M
Zdecydowanie to moja ulubiona surówka 🙂 Uwielbiam ją jeść moja rodzinka też 🙂
Wcale się nie dziwię, pozdrawiam 🙂
M
Zawsze robiłam bez jabłka : D Pora wypróbować inną metodę 😉
Gorąco polecam 🙂
M
dokładnie taka, jaką robiła moja babcia 😀 jest jabłko, cebula ale u nas bez marchewki 😉 mimo to bardzo bardzo lubię 🙂
Zachęcam do spróbowania wersji z marchewką 🙂
M
Najlepsza 🙂
Bardzo lubię. Nawet dziś do obiadu ją przygotowałam. Dorzuciłam jeszcze garść posiekanej natki pietruszki.
Pozdrawiam:)
Idealna do ryby, jak nie mam miodu dodaję cukier
Uwielbiam takią surówkę. Poza tym kapustę kiszoną mogłabym jeść w ilości każdej 🙂
Spróbuję – właśnie ukisiłam kolejny gar kapusty 🙂