FRANCUSKI DESER “GRUSZKI PIĘKNEJ HELENY”


Ten słynny deser to gratka dla wielbicieli gruszek i czekolady. Choć powstał ponad 150 lat temu, nadal robi wrażenie, pięknie prezentuje się na stole, wspaniale smakuje i jest banalnie prosty w przygotowaniu. Nazwa pochodzi od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Przedstawienie cieszyło się tak dużym powodzeniem, że restauratorzy i cukiernicy tworzyli dania nienawiązujące do imienia Heleny Trojańskiej. Gruszki gotowane w syropie i polane czekoladą po raz pierwszy podał Auguste Escoffier w 1865 roku. Zamiast zwykłego cukrowego syropu użyłam cydru, może być też słodkie białe wino pół na pół z wodą. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
3 dojrzałe gruszki, ale niezbyt miękkie
0,5 litra cydru
sok z jednej cytryny
2 goździki
1 łyżka cukru

50 gr gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka likieru kawowego, migdałowego lub pomarańczowego
łyżka płatków migdałów

Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek, delikatnie od spodu usuwamy gniazda nasienne i odcinamy koniec, aby łatwiej było ustawić gruszki w pionie. W rondelku zagotowujemy cydr z sokiem z cytryny, cukrem i goździkami, wkładamy gruszki (muszą być całe zanurzone, jeśli nie są to dolewamy trochę wody), gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia na 2 – 3 godziny. Wyjmujemy gruszki, ustawiamy na talerzu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i likier, przekładamy do rękawa cukierniczego z cienką końcówką o średnicy około 3 mm i dekorujemy gruszki, posypujemy płatkami migdałów i podajemy. Smacznego 🙂

41 odpowiedzi do “FRANCUSKI DESER “GRUSZKI PIĘKNEJ HELENY””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.