TRADYCYJNA SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

przez | 15 marca 2020


Na wszelkie wirusy i inne zarazy polecam surówkę z kapusty kiszonej. To prawdziwa bomba witaminowa i sposób na poprawę odporności sprawdzony przez nasze babcie i mamy. Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka, cebuli i marchewki to pyszny dodatek do ryby lub pieczonego mięsa, chociaż ja mogę ją jeść też bez niczego. Przypominam tylko, że musimy użyć kapusty kiszonej, nie kwaszonej, która nie ma właściwości zdrowotnych. Przyleciałam do Polski na Wielkanoc, ale jak na razie nie czuć świątecznej atmosfery, mam nadzieję, że wkrótce sytuacja się unormuje i będziemy mogli zacząć przygotowania. Póki co życzę wszystkim dużo zdrowia 🙂

Przepis:
300 gr kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 małe jabłko
1 średnia marchew
5 łyżek oliwy lub oleju lnianego
1 łyżka miodu
sól i pieprz

Cebulę kroimy w małą kosteczkę, lekko solimy, ugniatamy widelcem i odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękła. Kapustę lekko odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew i jabłko, dodajemy cebulę, miód i oliwę, mieszamy, doprawiamy lekko pieprzem, mieszamy, wkładamy na pół godziny do lodówki, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

32 komentarze do „TRADYCYJNA SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

  1. Myśli Potarganej

    O tak! trzeba jeść jak najwięcej kiszonek. Dbają o florę bakteryjną jelit, dając nam większą odporność. A surówka z kiszonej kapusty to mego dużo witaminy C! Kocham ją poza tym 🙂 Buziak

    Odpowiedz
  2. Sys

    dokładnie taka, jaką robiła moja babcia 😀 jest jabłko, cebula ale u nas bez marchewki 😉 mimo to bardzo bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Bardzo lubię. Nawet dziś do obiadu ją przygotowałam. Dorzuciłam jeszcze garść posiekanej natki pietruszki.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *