DOMOWE NACHOS-y


Chrupiąca meksykańska przekąska, pasuje na wieczór filmowy, albo spotkanie z przyjaciółmi. Najbardziej lubię z dodatkiem guacamole, ale z innym sosem też pysznie smakuje, np. pomidorowy, paprykowy lub czosnkowy. Łatwa do przygotowania, więc naprawdę nie trzeba kupować w sklepie, a dodatkowa zaleta jest oczywiście taka, że dokładnie wiemy co zawiera. Robiąc nachos-y w domu możemy też dodać przyprawy, które lubimy. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Do przesianej mąki dodajemy przyprawy, mieszamy, dodajemy wodę z oliwą i mieszamy łyżką (ilość wody trochę zależy od wilgotności mąki), następnie wyrabiamy ciasto dłońmi lub robotem przez około 5 minut (z końcówką hak) do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 10 minut, następnie dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy w kwadraty, następnie każdy kwadrat po przekątnej na pół. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 – 15 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂

38 odpowiedzi do “DOMOWE NACHOS-y”

  1. Nachosy z guacamole to moja ulubiona przekąska <3 nigdy Nie robiłam ich w domu ale jak widzę nie jest to tak trudne 😉 chętnie spróbuje. Ostatnio mam melodię na promowanie nowych przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.