Chrupiąca meksykańska przekąska, pasuje na wieczór filmowy, albo spotkanie z przyjaciółmi. Najbardziej lubię z dodatkiem guacamole, ale z innym sosem też pysznie smakuje, np. pomidorowy, paprykowy lub czosnkowy. Łatwa do przygotowania, więc naprawdę nie trzeba kupować w sklepie, a dodatkowa zaleta jest oczywiście taka, że dokładnie wiemy co zawiera. Robiąc nachos-y w domu możemy też dodać przyprawy, które lubimy. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Do przesianej mąki dodajemy przyprawy, mieszamy, dodajemy wodę z oliwą i mieszamy łyżką (ilość wody trochę zależy od wilgotności mąki), następnie wyrabiamy ciasto dłońmi lub robotem przez około 5 minut (z końcówką hak) do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 10 minut, następnie dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy w kwadraty, następnie każdy kwadrat po przekątnej na pół. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 – 15 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂
na wieczór filmowy będą idealne!
Pasują idealnie 🙂
M
Uwielbiam takie przekąski. Na pewno je zrobię. 😉
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Wspaniała przekąska, podkradam przepis:)
Serdecznie polecam 🙂
M
Naprawdę prosty przepis 😀 Nie wiedziałam, że nachosy tak łatwo zrobić 😀
Warto spróbować 🙂
M
Uwielbiam nachosy ale nigdy nawet nie myślałam, żeby zrobić je w domu 😀
Gorąco polecam, robi się je bardzo łatwo 🙂
M
Nachosy z guacamole to moja ulubiona przekąska <3 nigdy Nie robiłam ich w domu ale jak widzę nie jest to tak trudne 😉 chętnie spróbuje. Ostatnio mam melodię na promowanie nowych przepisów 🙂
Bardzo się cieszę, smacznego 🙂
M
ale bym zjadla!
Takie domowe to można jeść,jak pięknie i apetycznie wyglądają 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
holla.. visit here and have a good day
Pycha!
Na następne “karty” z przyjaciółmi, zrobię takie nachosy 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Super przepis! Bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam!^^
Dziękuję serdecznie, pozdrawiam 🙂
M
Super przepis 🙂
Uwielbiam takie przekąski 🙂
A ja myślałam, że nachosy są w 100% kukurydziane 😛 Sama nigdy nie robiłam 😉
Nie zawsze są w 100 % kukurydziane, polecam 🙂
M
Też robię, są super <3
Nigdy nie pomyślałam o tym, żeby zrobić domowe natchosy! Mąż się ucieszy, tym bardziej, że tych sklepowych nie lubię i zawsze mówię, że “zapomniałam kupić” 😀
hahaha widzę, że nie tylko ja tak mówię!
Super, życzę smacznego 🙂
M
Pycha ! Nigdy nie robiłam domowych nachosów, ale przepis jest bardzo fajny i prosty, więc będę musiała sobie takie przygotować 😀
Pingback: DOMOWE NACHOS-y – FoodPress
Fajnie że można zrobić takie swoje nachosy:)
wyglądają rewelacyjnie 🙂
Wyglądają obłędnie! Nie przepadam za takimi przekąskami, które możemy kupić w sklepie… ale zrobione w domku, to co innego! Z chęcią wypróbuję przepis.
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Jeszcze nigdy nie jadłam tej meksykańskiej przekąski 😀 Ciekawi mnie jej smak 🙂
Robiłam już kiedyś takie. Świetna przekąska 🙂
Bardzo lubię nachosy i wielokrotnie robiłam. Teraz wypróbuję ten przepis 🙂