EKSPRESOWE BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE


W Meksyku trudno kupić dobre pieczywo, wybór jest niewielki, zazwyczaj zwykłe pszenne bułki trochę “nadmuchane”. Nic w tym dziwnego, bo bardzo często zamiast pieczywa je się tutaj tortille pszenne lub kukurydziane. Ja tęsknię za polskim pieczywem i dlatego często piekę w domu bułki lub chleb. Domowe pieczywo, świeże i pachnące to coś co zawsze pysznie smakuje. Bardzo lubię te bułeczki, bo naprawdę robi się je ekspresowo, nie czekając na wyrastanie ciasta. Najczęściej formuję po prostu zwykłe okrągłe bułeczki, ale tym razem chciałam, żeby wyglądały bardziej odświętnie, dlatego uformowałam wałeczki, które zawiązałam. Takie ciepłe pieczywo fajnie smakuje z samym masłem, pasuje też do namaczania w aromatyzowanej czosnkiem, chili i rozmarynem oliwie z poprzedniego przepisu na marynowaną cukinię. Bardzo serdecznie polecam, nawet jeśli nie macie dużo czasu, te bułeczki warto upiec 🙂

Przepis:
200 gr mąki pszennej
400 gr mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
10 gr suchych drożdży
250 ml letniej wody
zioła do posypania (opcjonalnie)
Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszamy, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem z końcówka do ciasta drożdżowego (hak) na wolnych obrotach przez około 7 – 8 minut. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 10 części, z każdej formujemy wałeczek o średnicy około 1 – 1,5 cm, zawiązujemy, robiąc pętelkę o średnicy około 3 cm, jeden koniec wkładamy do środka pod spód wiązania a drugi od góry i przyciskamy, żeby się trzymały. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mocno zwilżoną dłonią spłaszczamy lekko bułeczki, opcjonalnie posypujemy wierzch ziołami. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i gotowe, smacznego 🙂

43 odpowiedzi do “EKSPRESOWE BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE”

  1. Dziękuje za super szybki przepis.
    Wyglądają cudnie, aż ślinka cieknie.
    Dzisiaj je zrobię bo właśnie czegoś takiego szukałam , a składniki mam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.