EKSPRESOWE BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE

przez | 26 lutego 2020


W Meksyku trudno kupić dobre pieczywo, wybór jest niewielki, zazwyczaj zwykłe pszenne bułki trochę “nadmuchane”. Nic w tym dziwnego, bo bardzo często zamiast pieczywa je się tutaj tortille pszenne lub kukurydziane. Ja tęsknię za polskim pieczywem i dlatego często piekę w domu bułki lub chleb. Domowe pieczywo, świeże i pachnące to coś co zawsze pysznie smakuje. Bardzo lubię te bułeczki, bo naprawdę robi się je ekspresowo, nie czekając na wyrastanie ciasta. Najczęściej formuję po prostu zwykłe okrągłe bułeczki, ale tym razem chciałam, żeby wyglądały bardziej odświętnie, dlatego uformowałam wałeczki, które zawiązałam. Takie ciepłe pieczywo fajnie smakuje z samym masłem, pasuje też do namaczania w aromatyzowanej czosnkiem, chili i rozmarynem oliwie z poprzedniego przepisu na marynowaną cukinię. Bardzo serdecznie polecam, nawet jeśli nie macie dużo czasu, te bułeczki warto upiec 🙂

Przepis:
200 gr mąki pszennej
400 gr mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
10 gr suchych drożdży
250 ml letniej wody
zioła do posypania (opcjonalnie)
Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszamy, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem z końcówka do ciasta drożdżowego (hak) na wolnych obrotach przez około 7 – 8 minut. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 10 części, z każdej formujemy wałeczek o średnicy około 1 – 1,5 cm, zawiązujemy, robiąc pętelkę o średnicy około 3 cm, jeden koniec wkładamy do środka pod spód wiązania a drugi od góry i przyciskamy, żeby się trzymały. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mocno zwilżoną dłonią spłaszczamy lekko bułeczki, opcjonalnie posypujemy wierzch ziołami. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i gotowe, smacznego 🙂

43 komentarze do „EKSPRESOWE BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE

  1. Dorota

    Przepis już zanotowałam. To, że nie trzeba zostawiać ciasta do wyrośnięcia, zdecydowanie przemawia na plus.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Sys

    Nigdy nie robiłam bułek! Wyglądają pysznie i chyba najbliższy weekend to dobry moment żeby wypróbować Twój przepis 😀

    Odpowiedz
  3. Bozena

    Dziękuje za super szybki przepis.
    Wyglądają cudnie, aż ślinka cieknie.
    Dzisiaj je zrobię bo właśnie czegoś takiego szukałam , a składniki mam

    Odpowiedz
  4. Iwona

    Piękną mają formę 🙂 uwielbiam domowe pieczywo, ale od dłuższego czasu staram się piec tylko na zakwasie i z mąk razowych 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj natalia20041989 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *