W Meksyku trudno kupić dobre pieczywo, wybór jest niewielki, zazwyczaj zwykłe pszenne bułki trochę “nadmuchane”. Nic w tym dziwnego, bo bardzo często zamiast pieczywa je się tutaj tortille pszenne lub kukurydziane. Ja tęsknię za polskim pieczywem i dlatego często piekę w domu bułki lub chleb. Domowe pieczywo, świeże i pachnące to coś co zawsze pysznie smakuje. Bardzo lubię te bułeczki, bo naprawdę robi się je ekspresowo, nie czekając na wyrastanie ciasta. Najczęściej formuję po prostu zwykłe okrągłe bułeczki, ale tym razem chciałam, żeby wyglądały bardziej odświętnie, dlatego uformowałam wałeczki, które zawiązałam. Takie ciepłe pieczywo fajnie smakuje z samym masłem, pasuje też do namaczania w aromatyzowanej czosnkiem, chili i rozmarynem oliwie z poprzedniego przepisu na marynowaną cukinię. Bardzo serdecznie polecam, nawet jeśli nie macie dużo czasu, te bułeczki warto upiec 🙂
Przepis:
200 gr mąki pszennej
400 gr mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
10 gr suchych drożdży
250 ml letniej wody
zioła do posypania (opcjonalnie)
Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszamy, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem z końcówka do ciasta drożdżowego (hak) na wolnych obrotach przez około 7 – 8 minut. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 10 części, z każdej formujemy wałeczek o średnicy około 1 – 1,5 cm, zawiązujemy, robiąc pętelkę o średnicy około 3 cm, jeden koniec wkładamy do środka pod spód wiązania a drugi od góry i przyciskamy, żeby się trzymały. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mocno zwilżoną dłonią spłaszczamy lekko bułeczki, opcjonalnie posypujemy wierzch ziołami. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i gotowe, smacznego 🙂
Jakie śliczne te bułeczki! Wyglądają bardzo apetycznie:)
Też tak sądzę. 😉 Bułeczki są bardzo fotogeniczne. 😉
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Ja rowniez bardzo dziekuje xddd
Jak ładnie wyglądają te bułeczki. Na pewno są pyszne. 😉
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pięknie wyglądają:) Domowe najlepsze:)
Też tak myślę 🙂
M
jak dla mnie idealne!
Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂
M
eleganckie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Przepiękne!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Oh so good recipe
Looks super tasty
xx
Thanks a lot 🙂
M
Przepis już zanotowałam. To, że nie trzeba zostawiać ciasta do wyrośnięcia, zdecydowanie przemawia na plus.
Serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo się cieszę, życzę smacznego 🙂
M
Fantastyczne,zapisuje 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Cudowne bułeczki Madziu. Częstuje się 🙂
Dziękuję Marzenko, pozdrawiam 🙂
M
No to kolejny przepis na pyszne bułeczki ♥
Nigdy nie robiłam bułek! Wyglądają pysznie i chyba najbliższy weekend to dobry moment żeby wypróbować Twój przepis 😀
Warto się skusić, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Lubię domowe i tym bardziej ekspresowe pieczywo. Pycha!
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
M
Sama chyba nigdy bym się nie zabrała za pieczenie tego typu rzeczy w domu, ale gdy ktoś w rodzinie sam zrobi chleb to zawsze jest najlepszy 🙂
Myślę, że dasz radę upiec, gorąco polecam 🙂
M
Pyszne, świeże i pachnące…mniam 🙂
Zgadza się, domowe pieczywo jest pyszne 🙂
M
Ale bym miała satysfakcje gdybym takie upiekła:)
Warto spróbować, bo nie są trudne do zrobienia 🙂
M
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 A bułeczki z chęcią zrobię 🙂 Bardzo lubię piec 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
buleczki wygladaja wspaniale
Dziękuję bardzo 🙂
M
Dziękuje za super szybki przepis.
Wyglądają cudnie, aż ślinka cieknie.
Dzisiaj je zrobię bo właśnie czegoś takiego szukałam , a składniki mam
Bardzo się cieszę, życzę udanego pieczenia 🙂
M
Bułeczki bardzo ładne i na pewno pyszne 🙂
Domowe pieczywo najlepsze 🙂 zawsze w całym domu unosi się wspaniały zapach 🙂
Piękną mają formę 🙂 uwielbiam domowe pieczywo, ale od dłuższego czasu staram się piec tylko na zakwasie i z mąk razowych 🙂
Chętnie wypróbuję w weekend twój przepis bo wyglądają mega smacznie:D :**