PIECZONE BATATY HASSELBACK

przez | 29 lutego 2020


Ziemniaki hasselback są znane i lubiane od 200 lat. Pomysł pochodzi podobno ze Szwecji, gdzie podano je po raz pierwszy. Do pieczenia nadają się również słodkie ziemniaki, czyli bataty. Upieczone bataty pysznie smakują same, podane tylko z lekkim, ale wyrazistym sosem, np. tzatzyki, który przełamie ich słodycz lub jako dodatek do obiadu. Bataty mogą mieć trochę skórzastą skórkę, która nie wszystkim smakuje, więc można je obrać przed pieczeniem, chociaż ja tego nie robię. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Składniki:
3 średnie lub małe bataty
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku suszonego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól

Bataty nacinamy w poprzek w 2 – 3 mm paski, uważając, aby nie przeciąć na wylot (aby sobie ułatwić to zadanie, po obu stronach batata można położyć drewniane łyżki). W rondlu podgrzewamy lekko olej i masło, dodajemy przyprawy, mieszamy, połową smarujemy bataty, układamy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Zdejmujemy folię, smarujemy bataty (również między nacięciami) pozostałym olejem i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 20 – 25 minut bez przykrycia, aż będą miękkie. Wyjmujemy, lekko posypujemy solą i od razu podajemy. Smacznego 🙂

24 komentarze do „PIECZONE BATATY HASSELBACK

  1. Dorota

    Kilka razy piekłam ziemniaki-hasselback. Nigdy jeszcze nie próbowałam tak przygotowanych batatów. Mam kilka w koszyku w spiżarni. Podsunęłaś mi, Madziu, ciekawy pomysł, jak je wykorzystam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *