Ziemniaki hasselback są znane i lubiane od 200 lat. Pomysł pochodzi podobno ze Szwecji, gdzie podano je po raz pierwszy. Do pieczenia nadają się również słodkie ziemniaki, czyli bataty. Upieczone bataty pysznie smakują same, podane tylko z lekkim, ale wyrazistym sosem, np. tzatzyki, który przełamie ich słodycz lub jako dodatek do obiadu. Bataty mogą mieć trochę skórzastą skórkę, która nie wszystkim smakuje, więc można je obrać przed pieczeniem, chociaż ja tego nie robię. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Składniki:
3 średnie lub małe bataty
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku suszonego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
Bataty nacinamy w poprzek w 2 – 3 mm paski, uważając, aby nie przeciąć na wylot (aby sobie ułatwić to zadanie, po obu stronach batata można położyć drewniane łyżki). W rondlu podgrzewamy lekko olej i masło, dodajemy przyprawy, mieszamy, połową smarujemy bataty, układamy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Zdejmujemy folię, smarujemy bataty (również między nacięciami) pozostałym olejem i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 20 – 25 minut bez przykrycia, aż będą miękkie. Wyjmujemy, lekko posypujemy solą i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Apetyczne❤
Dziękuję bardzo 🙂
M
Takiego ziemniaczka bym zjadła,super 🙂
Bardzo się cieszę, polecam serdecznie 🙂
M
bardzo lubie 🙂
wyszły idealnie! Bardzo smakowicie:)
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Bardzo lubię pieczone bataty 🙂 Robię często do domowego wege burgera a do tego czosnkowy sosik na jogurcie naturalnym 🙂
Fajny pomysł na wege burgera 🙂
M
Uwielbiam te ziemniaki, są przepyszne 🙂
Pyszne ziemniaczki!
Ziemniaczki robię często, nie wpadłam na to, żeby tak zrobić bataty. Spróbujemy…
Warto się skusić, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Pysznie wygląda.
Świetny pomysł! Muszę spróbować, bo lubię bataty 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Wystarczy trochę inny ziemniak i taki efekt! Wow!
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
O takiego pieczonego batata zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Chyba wiem co będę robić wieczorem 😉
Jeszcze nigdy nie jadłam batatów. Pieczone bataty w takim wydaniu z wielką chęcią bym skosztowała 🙂 Potrawa prezentuje się pięknie 🙂
Dziękuję bardzo, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Kilka razy piekłam ziemniaki-hasselback. Nigdy jeszcze nie próbowałam tak przygotowanych batatów. Mam kilka w koszyku w spiżarni. Podsunęłaś mi, Madziu, ciekawy pomysł, jak je wykorzystam:)