Podobnie marynowałam oliwki, a teraz proponuję cukinię. Lubię to warzywo bo jest niezwykle uniwersalne, nadaje się i na zupę i do makaronu, a nawet jako składnik ciasta. W tej wersji też fajnie smakuje, bo dodatki ożywiają jej smak, a oliwa aromatyzowana czosnkiem, chili i rozmarynem pysznie smakuje do maczania chleba. Marynowaną cukinię można również wykorzystać do kanapek, albo sałatki. Najlepiej marynować małe i jędrne cukinie. Takie proste składniki, a efekt niezwykle smaczny, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 małe cukinie
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
2 ostre suszone papryczki
około 1,5 szklanki oliwy
sól i pieprz
Cukinie kroimy w poprzek na 0,5 cm paski, doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową lub teflonową z grubym dnem, posmarowaną odrobiną oleju i smażymy cukinię po około 2 minuty z każdej strony. Cukinię przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie do słoika. W małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu oliwę z dodatkiem papryczek, rozmarynu i rozgniecionym lekko czosnkiem przez około 5 minut (nie gotujemy), następnie przelewamy do słoika z cukinią, tak aby była całkowicie zanurzona, zakręcamy słoik i odstawiamy na noc a lepiej na dwa dni, aby nabrała smaku. Smacznego 🙂
Bardzo ciekawy przepis, dla mnie nowość:)
Warto spróbować 🙂
M
Nigdy nie marynowałam cukinii, muszę spróbować! I to oczywiście z Twoim przepisem 🙂
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
M
Nigdy nie jadłam jej w takim stylu. Wygląda całkiem ciekawie 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
jaka smakowita przekąska! 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Pycha, cos dla mnie ☺
Bardzo ciekawy przepis, myślę, że wrócę do niego, kiedy będzie sezon na cukinie w ogródku 🙂
Taką oliwną marynatą zalewałam suszone pomidory. Cukinia w ten sposób marynowana to dla mnie coś nowego. Muszę spróbować:)
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Tak cukinii jeszcze nie robiłam 🙂
To zachęcam do spróbowania tej wersji 🙂
M
Ciekawy pomysł na cukinię 🙂 Muszę spróbować, bo ostatnio sięgamy po cukinię dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej 🙂
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię przetwory z cukinii 🙂 Z chęcią zrobię taką marynowaną 🙂
Super, polecam serdecznie 🙂
M
Genialny dodatek na kanapki!
Jeszcze nie jadłam, czas wypróbować 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Z cukinią nie przepadam, ale pomyślałam sobie, że bakłażan przyrządzony w taki sposób mógłby być pyszny 🙂
No pewnie, bakłażan też pasuje 🙂
M
Coś dla mnie.
Bardzo mi miło 🙂
M
To musi być pycha 🙂
Warto spróbować 🙂
M
bardzo chetnie bym zjadla
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam cukinię, więc przepis na pewno wypróbuję 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M