CUKINIA MARYNOWANA W OLIWIE Z CZOSNKIEM, CHILI I ROZMARYNEM

przez | 24 lutego 2020


Podobnie marynowałam oliwki, a teraz proponuję cukinię. Lubię to warzywo bo jest niezwykle uniwersalne, nadaje się i na zupę i do makaronu, a nawet jako składnik ciasta. W tej wersji też fajnie smakuje, bo dodatki ożywiają jej smak, a oliwa aromatyzowana czosnkiem, chili i rozmarynem pysznie smakuje do maczania chleba. Marynowaną cukinię można również wykorzystać do kanapek, albo sałatki. Najlepiej marynować małe i jędrne cukinie. Takie proste składniki, a efekt niezwykle smaczny, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 małe cukinie
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
2 ostre suszone papryczki
około 1,5 szklanki oliwy
sól i pieprz

Cukinie kroimy w poprzek na 0,5 cm paski, doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową lub teflonową z grubym dnem, posmarowaną odrobiną oleju i smażymy cukinię po około 2 minuty z każdej strony. Cukinię przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie do słoika. W małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu oliwę z dodatkiem papryczek, rozmarynu i rozgniecionym lekko czosnkiem przez około 5 minut (nie gotujemy), następnie przelewamy do słoika z cukinią, tak aby była całkowicie zanurzona, zakręcamy słoik i odstawiamy na noc a lepiej na dwa dni, aby nabrała smaku. Smacznego 🙂

31 myśli nt. „CUKINIA MARYNOWANA W OLIWIE Z CZOSNKIEM, CHILI I ROZMARYNEM

  1. Dorota

    Taką oliwną marynatą zalewałam suszone pomidory. Cukinia w ten sposób marynowana to dla mnie coś nowego. Muszę spróbować:)

    Odpowiedz
  2. Iwona

    Z cukinią nie przepadam, ale pomyślałam sobie, że bakłażan przyrządzony w taki sposób mógłby być pyszny 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.