Jesień to dobra pora na warzywa. Zapiekanka warzywna jest pyszna, zdrowa i kolorowa. To fajny przepis na samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Pasuje też idealnie na jesienną kolację. Oczywiście możecie użyć warzyw jakie lubicie, u mnie to cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, cebula i kukurydza, dzięki temu zapiekanka jest bardzo barwna, a smaku dodaje jej starty parmezan. Można ją przygotować w jednym dużym naczyniu, ale fajnie też będzie, gdy podacie ją w małych kokilkach. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 mała czerwona cebula
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 mała czerwona papryka
2 średnie pomidory
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1/2 kukurydzy w puszce
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
100 gr drobno startego parmezanu
Cebulę i czosnek drobno kroimy, cukinię i bakłażana kroimy w 1 cm kostkę, paprykę kroimy w paski. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kostkę (bez pestek), dodajemy czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy, smażymy mieszając przez około 2 minuty, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i połowę sera, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub małych kokilek, posypujemy wierzch resztą sera, możemy wierzch udekorować dodatkowo pomidorami i posypać odrobiną oregano, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut, aż ser się roztopi. Podajemy od razu, smacznego 🙂
Z pewnością bardzo smaczna:)
Warto spróbować 🙂
M
Kochamy wszelkie zapiekanki ☺
Super, gorąco polecam 🙂
M
pysznie ! 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Pyszniutka zapiekanka 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
skorzystam na pewno:)
Super, życzę smacznego 🙂
M
Uwielbiam zapiekanki 🙂 Muszę spróbować 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Coś dla mnie 🙂
Smacznie i zdrowo. Bardzo lubię warzywne zapiekanki:)
Warto spróbować, polecam serdecznie 🙂
M
Pysznie! Uwielbiam takie dania!
Bardzo się cieszę 🙂
M
dużo warzyw, super! 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Chętnie zjadła bym kilka ❤
Bardzo się cieszę 🙂
M
Zgłodniałam, takie zapiekanki to świetna sprawa.
Gorąco polecam 🙂
M
Musi być przesmaczna! 🙂 Kocham zapiekanki w każdej postaci, te warzywne zwłaszcza. Jesienią warto się nimi zajadać, będzie to sowita nagroda po zebranych plonach 🙂
Pozdrawiam ciepło ♡
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo fajna zapiekanka kochana 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo mi ta kompozycja smakowa odpowiada, więc chętnie skorzystam z przepisu.
Bardzo mi miło 🙂
M
Ciekawa potrawa 🙂
Fajnie podana w małych naczyniach!
Jak ja dawno nie jadłam tego typu zapiekanki.
Nie wiedziałam, że mam na to ochotę, dopóki nie spojrzałam na zdjęcia 😀
Pysznie i zdrowo 🙂