ZAPIEKANKA WARZYWNA Z SEREM

przez | 26 września 2019


Jesień to dobra pora na warzywa. Zapiekanka warzywna jest pyszna, zdrowa i kolorowa. To fajny przepis na samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Pasuje też idealnie na jesienną kolację. Oczywiście możecie użyć warzyw jakie lubicie, u mnie to cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, cebula i kukurydza, dzięki temu zapiekanka jest bardzo barwna, a smaku dodaje jej starty parmezan. Można ją przygotować w jednym dużym naczyniu, ale fajnie też będzie, gdy podacie ją w małych kokilkach. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 mała czerwona cebula
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 mała czerwona papryka
2 średnie pomidory
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1/2 kukurydzy w puszce
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
100 gr drobno startego parmezanu

Cebulę i czosnek drobno kroimy, cukinię i bakłażana kroimy w 1 cm kostkę, paprykę kroimy w paski. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kostkę (bez pestek), dodajemy czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy, smażymy mieszając przez około 2 minuty, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i połowę sera, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub małych kokilek, posypujemy wierzch resztą sera, możemy wierzch udekorować dodatkowo pomidorami i posypać odrobiną oregano, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut, aż ser się roztopi. Podajemy od razu, smacznego 🙂

34 komentarze do „ZAPIEKANKA WARZYWNA Z SEREM

  1. Ayuna

    Musi być przesmaczna! 🙂 Kocham zapiekanki w każdej postaci, te warzywne zwłaszcza. Jesienią warto się nimi zajadać, będzie to sowita nagroda po zebranych plonach 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

    Odpowiedz

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *