Takie pieczone pierogi robiłam już kilka razy z różnym nadzieniem. Pysznie smakują z powodu lekkiego i chrupiącego ciasta twarogowego, a charakteru dodaje im nadzienie z pieczonej dyni, z nutką imbiru i cynamonu oraz z odrobiną sera. Smaczne i na ciepło i na zimno, pasują np. do barszczyku albo podane z sosem czosnkowym. Niezwykle proste składniki, dające zaskakująco fajny efekt. W sezonie dyniowym spróbujcie konieczne, polecam gorąco 🙂
Przepis:
(ciasto na pierogi)
250 gr twarogu
125 gr zimnego masła
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1/2 łyżeczki soli
(nadzienie)
500 gr miąższu dyni (bez pestek i skóry)
1 łyżka oliwy
100 gr twarogu
sól i pieprz
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
10 gr drobno startego parmezanu
Zaczynamy od farszu. Miąższ dyni kroimy na 2 cm kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, lekko doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut. Przekładamy dynię do miski i rozgniatamy widelcem, pozostawiamy do ostudzenia (jeżeli dynia jest wodnista to odciskamy sok). Dodajemy przyprawy, rozgnieciony dokładnie widelcem twaróg, parmezan i dokładanie mieszamy, wstawiamy do lodówki.
Teraz zabieramy się za ciasto. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, sól i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja robię to w malakserze). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, jak na pierogi, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy (ja jeszcze widelcem naciskam na brzegi). Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Smacznego 🙂
Kiedyś zrobię – mam przepis na takie z dynią i masłem orzechowym oraz dynią i orzechami włoskimi ale na razie dynię jem bez niczego 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
super pomysł na farsz. Pieczone pierogi są super!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Super❤
Częstuję się wirtualnie….
Z dynią jeszcze nie robiłam,super pomysł 🙂
Bardzo mi miło, polecam serdecznie 🙂
M
Cudnie wyglądają ☺
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo oryginalny farsz. Nigdy jeszcze nie jadłam pierogów z dyniowym nadzieniem:)
Gorąco polecam 🙂
M
Wyglądają mega smakowicie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
A ja sobie ciasto podkradnę 🙂 do jabłuszek. Powinno być, prawda? Ściskam !!!
Tak, do jabłuszek też pasuje, pozdrawiam 🙂
M
Wyglądają pysznie, bardzo ciekawy farsz 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wyglądają bardzo apetycznie.
O! Dynia w pierogach….. no i znów mnie zaskoczyłaś!
To bardzo się cieszę i polecam gorąco 🙂
M
Takich pierogów nigdy nie jadłam, a wyglądają naprawdę apetycznie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Ale super pomysł na dynię! Przez ostatnie tygodnie króluje na moim talerzu, ale nie pomyślałam o wsadzeniu jej do pierogów!
Dziękuję i zachęcam do spróbowania 🙂
M
Znakomity. chrupiący pomysł na jesienne posiłki…..mniam 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wyglądają smacznie chociaż kocham ruskie, więc nie wiem czy jakiekolwiek inne są w stanie je przebić hehe:D Buziaczki:**
Warto spróbować 🙂
M
Pierwszy raz pieczone pierogi jadłam w pewnej pierogarni w Gdyni- bardzo mi posmakowały. Miały tylko farsz bardziej z mięsem. Muszę w końcu spróbować sama je zrobić – a Twój przepis mnie zainspirował- dziękuję!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
wyglądają naprawdę apetycznie. kusisz, kusisz…:)
Ale czy skutecznie 🙂
M
Ojej, te dyniowe pierogi wydają się być idealne na jesień!
Pasują idealnie 🙂
M
Pyszne pierożki 🙂
swietnie wygladaja
Twoje pierogi tak smakowicie wyglądają, że nabrałam na nie ochoty 🙂
Składniki były i pierożki już w piekarniku 🙂 myślę, że świetnie się sprawdza jutro jako drugie śniadanie w pracy:) Już nie mogę się doczekać, wyglądają smakowicie:)
Super przepis 🙂 Z chęcią bym skosztowała takich pierożków 🙂
Piekłam pierogi z podobnego ciasta ale z dynią jeszcze nie, uwielbiam dynię:) Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)