SZARLOTKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA (DROŻDŻOWA)


Szarlotkami jesień się zaczyna … Jak co roku szarlotka to ciasto, które najbardziej lubię jesienią, pełne pysznych jabłek z cynamonem, otulonych kruchym ciastem. W tym roku jednak zdecydowałam się na odmianę i oprócz jabłek w nadzieniu znajdują się gruszki, a ciasto nie jest kruche, tylko nietypowe, bo drożdżowe. Mały eksperyment, który się sprawdził w 100 %. Ta szarlotka jest lekka i pyszna, czuć duże kawałki jabłek i gruszek. Pięknie wygląda i fajnie smakuje, serdecznie polecam 🙂

Przepis:

Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 23 cm)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
75 gr masła stopionego i wystudzonego
130 – 150 ml letniego mleka
(nadzienie)
1 kg kwaśnych i twardych jabłek
1/2 kg gruszek
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki rodzynek

1 łyżka bułki tartej
1 żółtko
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało lekkie ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na pół a następnie na plasterki. Pokrojone wkładamy miski, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy, dodajemy cynamon, cukier, mąkę, rodzynki mieszamy potrząsając miską. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, odcinamy 1/3, pozostałe 2/3 rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, lekko dociskając, odcinamy końce ciasta wystające poza formę i dodajemy do pozostałego ciasta, posypujemy ciasto w formie łyżką bułki tartej, wykładamy farsz, wyrównujemy, przykrywamy rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta, dociskamy brzegi, żeby obie części ciasta były zlepione (jeśli zostaną kawałki ciasta to wycinamy z nich ozdoby), smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, na środku nacinamy na krzyż, żeby para mogła uchodzić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia i podajemy. Smacznego 🙂

37 Replies to “SZARLOTKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA (DROŻDŻOWA)”

  1. Piękne ciasto, idealny jesienny poczęstunek 🙂 W moim domu cały czas pachnie jabłkami, co chwilę piecze się jakieś jabłkowe ciasto 🙂 Jabłka, cynamon i orzechy to dla mnie zapach jesieni 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.