TRUFELKI Z SZUSZONYCH MORELI, DAKTYLI I ORZECHÓW

Domowe trufelki, zwane też czasami kulkami mocy to smaczna i zdrowa przekąska. Zrobimy je bez wysiłku, wystarczy dobry malakser i kilka minut, a składniki właściwie zależą od naszej inwencji. Tym razem użyłam suszonych daktyli, suszonych moreli i orzechów nerkowca, troszkę cynamonu, syropu klonowego i przyprawy do piernika. Możemy je obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, sezamie. Nie są zbyt słodkie, fajnie smakują i mogą być świetnym prezentem dla bliskiej osoby na Mikołaja, zamiast kupnych słodyczy, gorąco polecam 🙂

Przepis:
200 gr orzechów nerkowca
100 gr suszonych daktyli bez pestek
100 gr suszonych moreli
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Dodatki: wiórki kokosowe, sezam, kakao

Wszystkie składniki miksujemy kilka minut w malakserze (najpierw pulsacyjnie), aż do ich połączenia w jedną masę. Dłońmi formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “TRUFELKI Z SZUSZONYCH MORELI, DAKTYLI I ORZECHÓW”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.