AROMATYCZNA ZUPA Z SOCZEWICY

Ta zupa jest lekko pikantna, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Zyskuje głębię smaków dzięki pachnącym przyprawom podsmażonym na początku. Już podczas gotowania w kuchni rozchodzi się piękny zapach. Niezbyt często używam soczewicy, a teraz chciałabym to nadrobić. Możemy podać zupę z dodatkiem kleksa śmietany lub jogurtu, albo z grzankami. Warto się skusić 🙂

Przepis:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
3 goździki
3 listki laurowe
1 szklanka czerwonej soczewicy
1,5 litra bulionu warzywnego
½ łyżeczki kurkumy
Sól i pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy na średnim ogniu masło, dodajemy przyprawy (oprócz listków laurowych) i szczyptę soli i smażymy mieszając przez 15 sekund. Dodajemy marchewkę, cebulę, czosnek i smażymy mieszając przez 5 minut. Dodajemy listki laurowe, soczewicę i bulion, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli przez 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy goździki i listki laurowe, miksujemy i podajemy. Smacznego 🙂

10 odpowiedzi do “AROMATYCZNA ZUPA Z SOCZEWICY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.