Ta zupa jest lekko pikantna, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Zyskuje głębię smaków dzięki pachnącym przyprawom podsmażonym na początku. Już podczas gotowania w kuchni rozchodzi się piękny zapach. Niezbyt często używam soczewicy, a teraz chciałabym to nadrobić. Możemy podać zupę z dodatkiem kleksa śmietany lub jogurtu, albo z grzankami. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
3 goździki
3 listki laurowe
1 szklanka czerwonej soczewicy
1,5 litra bulionu warzywnego
½ łyżeczki kurkumy
Sól i pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy na średnim ogniu masło, dodajemy przyprawy (oprócz listków laurowych) i szczyptę soli i smażymy mieszając przez 15 sekund. Dodajemy marchewkę, cebulę, czosnek i smażymy mieszając przez 5 minut. Dodajemy listki laurowe, soczewicę i bulion, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli przez 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy goździki i listki laurowe, miksujemy i podajemy. Smacznego 🙂
Na zimę jak znalazł 🙂
Zdecydowanie tak 🙂
M
Uwielbiam soczewicę!
W zupie biorę bez pytań i grymaszenia…
🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
pyszna i bardzo rozgrzewająca ;0
Uwielbiam takie rozgrzewające zupy – są faktycznie idealne na te prawie zimowe chłody…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Taka zupa to pyszny i rozgrzewający posiłek. Dla mnie idealna na chłód .
W zimie sprawdza się idealnie 🙂
M
Uwielbiamy takie rozgrzewające zupy 🙂
uwielbiam!!
na zimę jest idealna:)
Bardzo lubię zupy. Z soczewicą jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję przepis:)
Bardzo się cieszę 🙂
M
Piękny kolor. Na taki szaro-bury zimny dzień jak dziś idealna:)
Tak, fajny słoneczny kolor od razu zachęca do jedzenia 🙂
M
Robię podobną,pycha☺
Chyba prawdziwa zima już za progiem, bo ostatnio mam coraz większą ochotę na zupy.
Ale fajny pomysł. Muszę zrobić 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Pyszna zupa 🙂 Robię podobną z soczewicy zielonej, chociaż nie wygląda tak pięknie, ale zielona bardziej mi smakuje.
Ja najczęściej robię z czerwonej soczewicy, bo krócej się gotuje, ale zielona też jest smaczna 🙂
M
Robię podobną zupę i bardzo ją lubię 🙂
Nigdy nie próbowałam jeszcze zupy z soczewicy, u mnie w domu raczej bywają tradycyjne zupy. Kiedyś musze wypróbować 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Ja soczewicę używam w kuchni dość często. Taką zupkę zjadłabym z ogromną chęcią. Moje smaki 🙂
Ma piękny kolor 🙂
jedna z moich ulubionych zup