PLACKI OWSIANO-GRYCZANE Z ORZECHAMI

Niedawno proponowałam na śniadanie pieczoną owsiankę z bananem i bakaliami, która jest smaczna i zdrowa, a dzisiaj też coś owsianego, ale w postaci placków. Fajnie smakują szczególnie na leniwe weekendowe śniadanie jesienią i zimą. Mają zwartą konsystencję, pachną cynamonem, chrupią orzechami i są bardzo pożywne, ja nie dodaję cukru, więc nie są słodkie, ale podaję je z syropem klonowym lub miodem, które dostarczają słodyczy. Do tego jogurt naturalny i jest pysznie. Oczywiście pasują też owoce lub bakalie. Placki najlepiej podawać od razu po usmażeniu, gorąco polecam 🙂
Składniki:
120 gr płatków owsianych (zwykłych)
120 gr mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
260 ml mleka
1 jajko
1 łyżka syropu klonowego
30 gr orzechów
4 łyżki oleju

W miseczce mieszamy suche składniki: płatki, mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy mleko, roztrzepane jajko, syrop klonowy, następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia składników, masa będzie dosyć płynna, odstawiamy ją na 15 minut, żeby płatki i mąka wchłonęły wilgoć i masa zgęstniała. Dodajemy posiekane drobno orzechy, mieszamy. Na patelni teflonowej rozgrzewamy 2 łyżki oleju, nakładamy łyżkę masy na jeden placek, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i smażymy pozostałe placki. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

23 odpowiedzi do “PLACKI OWSIANO-GRYCZANE Z ORZECHAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.