TRUFELKI Z SZUSZONYCH MORELI, DAKTYLI I ORZECHÓW

przez | 3 grudnia 2018

Domowe trufelki, zwane też czasami kulkami mocy to smaczna i zdrowa przekąska. Zrobimy je bez wysiłku, wystarczy dobry malakser i kilka minut, a składniki właściwie zależą od naszej inwencji. Tym razem użyłam suszonych daktyli, suszonych moreli i orzechów nerkowca, troszkę cynamonu, syropu klonowego i przyprawy do piernika. Możemy je obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, sezamie. Nie są zbyt słodkie, fajnie smakują i mogą być świetnym prezentem dla bliskiej osoby na Mikołaja, zamiast kupnych słodyczy, gorąco polecam 🙂

Przepis:
200 gr orzechów nerkowca
100 gr suszonych daktyli bez pestek
100 gr suszonych moreli
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Dodatki: wiórki kokosowe, sezam, kakao

Wszystkie składniki miksujemy kilka minut w malakserze (najpierw pulsacyjnie), aż do ich połączenia w jedną masę. Dłońmi formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

33 komentarze do „TRUFELKI Z SZUSZONYCH MORELI, DAKTYLI I ORZECHÓW

  1. Dorota

    Na pewno zrobię. Mam wszystkie składniki więc trufelki będą dodatkiem do prezentów dla moich wnuków, strasznych łasuchów:)

    Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Takie kuleczki są mega zdrowe i mniammm… niestety mam za słaby malakser aby bawić się w takie rzeczy…
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  3. Lonna

    Uwielbiam takie słodkości 😀 Kiedyś robiłam takie na święta, może w tym roku znów je powtórzę 😉

    Odpowiedz

Skomentuj Ervisha Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *