Pasta jajeczna to jedna z naszych ulubionych past na kanapki. Jej przygotowanie jest proste, a smakuje tak fajnie, że za każdym razem cieszę się, gdy widzę ją na talerzu. To też łatwy sposób na urozmaicenie kanapek. Szybko się ją robi i można pokombinować z różnymi dodatkami wzbogacającymi smak. Tym razem jajka połączyłam z podsmażonym wędzonym boczkiem i odrobiną sera. W efekcie trochę przypomina jajecznicę z boczkiem. Pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem na śniadanie lub kolację, chociaż ja podsmażyłam kawałki pieczywa na tłuszczu wytopionym z boczku i dzięki temu smakowała jeszcze lepiej 🙂
Przepis:
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka drobno startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
3 cienkie plasterki wędzonego boczku
Obrane jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser i mieszamy widelcem rozcierając składniki. Dodajemy majonez, musztardę i natkę, mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek z obu stron, aby wytopił się tłuszcz, a kawałki stały się chrupiące, przekładamy na ręcznik papierowy, następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy kawałki pieczywa i podajemy z pastą. Smacznego 🙂
Ze wszystkich past kanapkowych ta jajeczna jest moją ulubioną:) Z dodatkiem boczku jeszcze nie jadłam, ale myślę, ze to świetny pomysł:)
Dziękuję, z boczkiem naprawdę świetnie smakuje 🙂
M
Ale śniadaniowa rozpusta 😀 Pyszota. Też dodaję różne składniki do pasty jajecznej, ale boczku nie próbowałam 🙂
Dziękuję, mam nadzieję, że się skusisz 🙂
M
super śniadanko:)
Dziękuję, fajnie smakuje 🙂
M
Takiej wersji pasty jajecznej nie próbowałam. Bardzo ciekawy pomysł z tym dodatkiem boczku. Spróbuję:) Pozdrawiam*)
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
Z boczkiem jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się tak pysznie, że wypróbuję 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Pastę jajeczną uwielbiam, ale boczek już nie dla mnie 🙂
jajeczną biorę w ciemno! 🙂
Miło mi to słyszeć 🙂
M
Pasta jajeczna w naszym domu gości bardzo często, ale jakoś do tej pory nie wpadliśmy na pomysł dorzucenia do niej boczku 🙂 Smacznie !
To dobra okazja, żeby spróbować z boczkiem 🙂
M
Bardzo fajne propozycja 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wydaje mi się, że w smaku jest przepyszna.
Naprawdę świetna propozycja.
Zdecydowanie – do przetestowania przepis 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Życzę smacznego 🙂
M
Wygląda bardzo apetycznie, więc nie mam wyjścia – jutro robię.:)
Fajnie, bardzo się cieszę 🙂
M
Super pomysł na śniadanko 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pyszna i bardzo pożywna pasta. Idealna na śniadanie! <3
Tak, na śniadanie świetnie pasuje 🙂
M
Chyba się skuszę jutro na takie śniadanko 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
W takiej wersji jeszcze nie próbowałam, musiało być bardzo pysznie!!!
Warto się skusić 🙂
M
Za pastą jajeczną nie przepadam, ale boczek uratuje każdą potrawę 😀
Warto spróbować z boczkiem, gorąco polecam 🙂
M
Moja ulubiona ☺☺
To bardzo mi miło 🙂
M
Ciekawa pasta – już ją lubię 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Robię niemal identyczną, ale bez boczku. Muszę spróbować go dodać, bo w sumie dlaczego nie?
Boczek świetnie pasuje do tej pasty, polecam gorąco )
M
ale pyszna propozycja na śniadanko! <3
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
A może zrobię taką tacie na urodziny? 🙂
Musiała być pyszna! Takiej jeszcze nie próbowałam.
Warto się skusić 🙂
M
Świetna. Z boczkiem musi być przepyszna
Muszę wypróbować, bo lubię pasty jajeczne 😀
Takiej pasty jeszcze nie jadłam. Jak smakuje jak jajecznica to się chętnie skuszę 🙂
Podoba mi się taka wersja pasty 🙂
Pasta jajeczna to dla mnie smak dzieciństwa. Najchętniej jadałam taką z dodatkiem rzodkiewki i dużej ilości szczypiorku. Z boczkiem i serem też musi być pyszna 🙂
Świetna pasta, wypróbuję na pewno 🙂
Takie pasty lubimy też jeść z ziemniakami zamiast chleba 😀
uwielbiam pasty jajeczne z rozmaitymi dodatkami <3
Zawsze to smaczniej niż z ze zwykłą szynką!
Bardzo lubię pasty jajeczne 🙂 Ta wygląda wyjątkowo pysznie 🙂