PASTA JAJECZNA Z BOCZKIEM

przez | 19 października 2017

pasta 2 (Small)
Pasta jajeczna to jedna z naszych ulubionych past na kanapki. Jej przygotowanie jest proste, a smakuje tak fajnie, że za każdym razem cieszę się, gdy widzę ją na talerzu. To też łatwy sposób na urozmaicenie kanapek. Szybko się ją robi i można pokombinować z różnymi dodatkami wzbogacającymi smak. Tym razem jajka połączyłam z podsmażonym wędzonym boczkiem i odrobiną sera. W efekcie trochę przypomina jajecznicę z boczkiem. Pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem na śniadanie lub kolację, chociaż ja podsmażyłam kawałki pieczywa na tłuszczu wytopionym z boczku i dzięki temu smakowała jeszcze lepiej 🙂

Przepis:
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka drobno startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
3 cienkie plasterki wędzonego boczku

Obrane jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser i mieszamy widelcem rozcierając składniki. Dodajemy majonez, musztardę i natkę, mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek z obu stron, aby wytopił się tłuszcz, a kawałki stały się chrupiące, przekładamy na ręcznik papierowy, następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy kawałki pieczywa i podajemy z pastą. Smacznego 🙂

52 komentarze do „PASTA JAJECZNA Z BOCZKIEM

  1. ~Ewa

    Ze wszystkich past kanapkowych ta jajeczna jest moją ulubioną:) Z dodatkiem boczku jeszcze nie jadłam, ale myślę, ze to świetny pomysł:)

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    Wydaje mi się, że w smaku jest przepyszna.
    Naprawdę świetna propozycja.
    Zdecydowanie – do przetestowania przepis 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Panna Malwinna

    Pasta jajeczna to dla mnie smak dzieciństwa. Najchętniej jadałam taką z dodatkiem rzodkiewki i dużej ilości szczypiorku. Z boczkiem i serem też musi być pyszna 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~Rebel Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *