Właściwie to pomysł podpatrzony w internecie na kurczaka podobnego do ziemniaków hasselback. Mnie wygląd dania przypomina grzebień dlatego użyłam takiej nazwy. To ciekawa propozycja, która sprawdzi się zarówno podczas imprezy, jak i rodzinnego obiadu. Mięso smażone w głębokim tłuszczu jest bardzo soczyste, a panierka chrupiąca. Zaletą dania jest szybkość przygotowania i fakt, że pasują do niego różne dodatki. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
2 piersi z kurczaka
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
około 0,5 l oleju do smażenia
Mąkę mieszamy z przyprawami. Pierś kurczaka nacinamy co 1 cm do połowy grubości mięsa (od strony gdzie była skóra). Panierujemy dokładnie w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce, tak aby panierka pokryła też nacięcia. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy każdą pierś z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy gorące. Smacznego 🙂
tak przygotowane mięso uwielbiam 😉
Przyznam, że taki kurczak wygląda bardzo zachęcająco:) Świetny pomysł:)
Dziękuję, polecam serdecznie 🙂
M
Bardzo fajny pomysł z tym kurczakiem 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Podoba mi się pomysł na formę podania i panierkę 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Świetny pomysł i super wygląda 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Wygląda apetycznie. Ciekawe danie, chętnie bym spróbowała 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Na pewno wypróbuję przepis ☺
Bardzo się cieszę 🙂
M
super pomysł. niby nic, a efekt całkiem nowy 🙂 podoba mi się 🙂
Dziękuję, prosty trik, a odmienia kurczaka 🙂
M
Super pomysł, danie wygląda bardzo apetycznie!!!
Bardzo dziękuję 🙂
M
Jaki apetyczny ! Pomysł cudowny, na tak podany obiadek każdy się skusi 😀
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
zastanawiam się jakby nieco sera dodać żółtego
Ciekawy pomysł :
M
Bardzo mi się podoba to danie 🙂 Ciekawe.
Mięsa obecnie nie jem prawie wcale, ale ta potrawa jest ciekawa.
Fajna sprawa. Pyszny obiad.
Pozdrawiam ciepło 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Super efekt. Bardzo apetycznie wygląda ten filecik:)
Dziękuję za miłe słowa 🙂
M
Pysznie się prezentuje! 🙂 Lubię takie szybkie kurczakowe pyszności 🙂
Dziękuję, prosto i smacznie 🙂
M
Faktycznie, nazwa “grzebień” doskonale do niego pasuje:))) Wygląda bardzo smakowicie. Takie proste, a jakże efektowne:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Efektowny i smakowity obiadek, super pomysł 🙂
Tak jest, warto się skusić 🙂
M
Tak przygotowane mięso musi być mega soczyste 🙂
Bardzo oryginalnie!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo fajny ten kurczak 🙂
Dziękuję, fajny i bardzo prosty do zrobienia 🙂
M
Bardzo fajny pomysł na kurczaka! Uwielbiam ziemniaki hasselback, więc muszę koniecznie wypróbować Twój patent!
Super, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
A my akurat największą ochotę nabrałyśmy na fasolkę szparagową 😀
Fasolka też pyszna 🙂
M
W moim domu smakowałoby 🙂
To warto się skusić, serdecznie polecam 🙂
M
Szkoda, ze nie mogę go spróbować, bo wygląda apetycznie.
Szkoda 🙁
M
ale fajny pomysł
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M