Jajka po szkocku to danie, które chciałam przygotować już od dawna, przede wszystkim ze względu na fajny wygląd. Popularne na Wyspach Brytyjskich, gdzie podawane jest raczej jako przekąska, niż danie główne. Mnie przypomina kotlety mielone lub klopsiki z jajkiem w środku, bo przygotowanie polega na otuleniu ugotowanych na twardo jajek kurzych mielonym mięsem, panierowanie i usmażenie całości w głębokim tłuszczu. W mojej wersji to mini jajka po szkocku, bo użyłam jajek przepiórek. Danie upiekłam w piekarniku bez panierki, dzięki temu jest mniej kaloryczne. Ładnie się prezentuje, a smakuje i na ciepło i na zimno, najlepiej z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub chrzanowym. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(12 szt.)
500 gramów mięsa drobiowego (u mnie z indyka)
1 jajko kurze surowe
1 łyżka keczupu
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
12 jajek przepiórek (ugotowane na twardo)
Pokrojone na kawałki mięso mielimy w malakserze, dodajemy roztrzepane jajko kurze, keczup, czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz i wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi dzielimy mięso na 12 porcji, z każdej formujemy cienki owalny placek, na środku układamy jajko przepiórki i zlepiamy w owalny klopsik. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie porcje i pieczemy przez 25 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 🙂
muszę robić, uwielbiam takie jajka
Polecam serdecznie 🙂
M
Ciekawa potrawa – nie miałam nigdy okazji jeść jaj przepiórki 🙂
U mnie pierwszy raz, bardzo nam smakowały 🙂
Pozdrawiam,
M
W takim wydaniu przepiórczych jajek jeszcze nie jadłyśmy 😀 Pysznie wygląda 😀
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
M
Nigdy jeszcze nie jadłam jajek przepiórczych. Danie wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ja też jadłam pierwszy raz, fajnie smakują i podobno są zdrowsze od kurzych 🙂
Pozdrawiam,
M
Rzeczywiście jakby klopsiki, a pomysł z piekarnikiem bardzo dobry : )
Dziękuję, z piekarnika są lżejsze i fajnie smakują 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetny pomysł! I na plus, że potrawa jest przygotowana w piekarniku 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
oo 🙂 Są pyszne i super wyglądają ! Robiłam niedawno podobne
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/05/szkockie-jajeczka-mielone-pulpety-z.html
pozdrawiam !
Super, bardzo apetyczne 🙂
Pozdrawiam,
M
Też się na to danie czaję od jakiegoś czasu…. Hmm gdzie tu teraz jajka przepiórcze….
Ja zobaczyłam w Tesco i kupiłam na spróbowanie 🙂
Pozdrawiam,
M
Przepiorczych jaj jeszcze nie jadłam:)
Polecam, warto spróbować 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetny jest ten przepis! bardzo mi sie spodobał 😉
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Fakt, za ten przepis zabieram się od dłuższego czasu jak i Ty. Wyszły Ci pięknie i składniki są smaczne więc nie ma na co czekać, tylko przygotować te cudeńka 🙂
Warto się skusić, polecam serdecznie 🙂
M
Ciekawa jestem jak smakują 🙂