JAJKA PRZEPIÓREK PO SZKOCKU

przez | 17 sierpnia 2016

jajka szkot 01
Jajka po szkocku to danie, które chciałam przygotować już od dawna, przede wszystkim ze względu na fajny wygląd. Popularne na Wyspach Brytyjskich, gdzie podawane jest raczej jako przekąska, niż danie główne. Mnie przypomina kotlety mielone lub klopsiki z jajkiem w środku, bo przygotowanie polega na otuleniu ugotowanych na twardo jajek kurzych mielonym mięsem, panierowanie i usmażenie całości w głębokim tłuszczu. W mojej wersji to mini jajka po szkocku, bo użyłam jajek przepiórek. Danie upiekłam w piekarniku bez panierki, dzięki temu jest mniej kaloryczne. Ładnie się prezentuje, a smakuje i na ciepło i na zimno, najlepiej z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub chrzanowym. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(12 szt.)
500 gramów mięsa drobiowego (u mnie z indyka)
1 jajko kurze surowe
1 łyżka keczupu
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

12 jajek przepiórek (ugotowane na twardo)

Pokrojone na kawałki mięso mielimy w malakserze, dodajemy roztrzepane jajko kurze, keczup, czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz i wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi dzielimy mięso na 12 porcji, z każdej formujemy cienki owalny placek, na środku układamy jajko przepiórki i zlepiamy w owalny klopsik. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie porcje i pieczemy przez 25 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 🙂

jajka szkot 2

0 komentarzy do „JAJKA PRZEPIÓREK PO SZKOCKU

    1. makellba Autor wpisu

      Ja też jadłam pierwszy raz, fajnie smakują i podobno są zdrowsze od kurzych 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, z piekarnika są lżejsze i fajnie smakują 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Dietifitka

    Fakt, za ten przepis zabieram się od dłuższego czasu jak i Ty. Wyszły Ci pięknie i składniki są smaczne więc nie ma na co czekać, tylko przygotować te cudeńka 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj kulinarna148 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *