Ryż zapiekany z jabłkami to danie z dzieciństwa, którego smaku się nie zapomina. Bardzo dawno nie robiłam tej potrawy, ale żeby trochę odświeżyć klasyczny smak, zamiast jabłek dodałam moje ulubione morele i zapiekłam ryż w osobnych kokilkach z odrobiną miodu i wiórków kokosowych. Dzięki temu powstał fajny deser, wzbogacony jeszcze bitą śmietaną, która świetnie smakuje z ciepłym ryżem i soczystymi owocami. Polecam serdecznie na deser lub podwieczorek 🙂
Przepis:
(dwie porcje)
1 szklanka ryżu ugotowanego na mleku z cukrem waniliowym
2 duże morele bez pestek drobno pokrojone
4 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła do wysmarowania kokilek
1 łyżka wiórków kokosowych do wysypania kokilek
Dodatki: bita śmietana, morele
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy w środku masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ryż mieszamy z morelami, miodem, 2 łyżkami śmietany. Ryż z dodatkami wkładamy do kokilek dociskając delikatnie. Wierzch polewamy pozostałą śmietaną, wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 – 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 5 minut. Deser wyjmujemy z kokilek na talerz, dekorujemy bitą śmietaną i morelami. Smacznego 🙂
Szczerze mowiac, nigdy nie jadlam ryzu na słodko…
Dobra okazja, żeby to zmienić 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo fajny pomysł na zastąpienie jabłek morelami. Ja też bardzo lubię te letnie owoce 🙂 Super, zjadłabym na deser.
Bardzo mi miło, życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M
bardzo fajny pomysł na ryż na słodko 🙂 morele i kokos- tak jeszcze nie próbowałam.
Dziękuję bardzo, warto spróbować 🙂
Pozdrawiam,
M
Pychoty! Świetne i pożywne połączenie – mniam <3
Dziękuję serdecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Właśnie mam nadmiar moreli! Idealnie 😀
Super, polecam serdecznie 🙂
M
I jeszcze posypać całość cynamonem i mamy ideał na talerzu <3
Z cynamonem jeszcze pyszniej 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
NIe tylko pyszny deser, ale także pięknie wygląda : )
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo apetyczny przepis 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetny i na deser i na śniadanie :))
Pasuje i na deser i na śniadanie lub podwieczorek 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Smaki dzieciństwa! Choć w takim wydaniu jeszcze ryżu nie jadłam. Podoba mi się taka odświeżona wersja 🙂
Odświeżona klasyka, polecam serdecznie 🙂
M
super alternatywa do tradycyjnego ryżu z jabłkami 😀
zapiekany ryż jest przepyszny. z morelami jeszcze nie robiłam. mniam!
Ooooo….przypomniałaś mi o nim…pychotka!!!! ❤
Zapiekany ryż z morelami to super deser :).