Śledzie w tej wersji są zaskakująco pyszne. Kwaskowatość śledzia doskonale równoważy słodycz żurawiny. Pięknie wyglądają i robi się je naprawdę błyskawicznie. Nie przepadam za śledziami w occie, ale dzięki odpowiednim dodatkom ocet jest niewyczuwalny, a śledzie wspaniałe. To mój ulubiony sposób na śledzie obok śledzi w pomidorach . Polecam zarówno na święta, jak i na inne okazje.
Przepis:
1 słoik śledzi w occie (o wadze 400 gramów)
1 średnia cebula
80 gramów suszonych żurawin
olej (np. z pestek winogron)
pieprz
1 łyżeczka majeranku
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, podsmażamy na łyżce oleju, żeby zmiękła, dodajemy majeranek, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie odsączamy z zalewy (ocet wylewamy), osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze części. Żurawinę przelewamy na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy wkładamy do słoika i dolewamy olej do pełna. Zakręcamy, wstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Smacznego 🙂
Super przepisy! Wspaniały blog! Będę tu zaglądać Zapraszam także na mój (nowy) blog! – smacznegotowanko.blog.pl – może jakieś sugestie co do mojego bloga?
Dziękuję 🙂 zapraszam ponownie 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Pyszne! Uwielbiam śledzie, a szczególnie teraz w okresie świątecznym, smakują jeszcze lepiej 🙂
Tak, u mnie podobnie, im bliżej świąt, tym bardziej mam ochotę na śledzia 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Super śledziki. Muszę zrobić takie na święta.
Cieszę się, że chcesz je wypróbować 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam takie smaki 😀 Ale narobiłaś mi apetytu, muszę wypróbować ten przepis na wigilię 😀
Bardzo mi miło, smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M
Wyglądają smakowicie. Zagoszczą na moim Wigilijnym stole.☺
Pozdrawiam.
M
Dziękuję bardzo 🙂 Życzę smacznych Świąt 🙂
Pozdrawiam,
M
Czy to są matiasy? Jak długo można je przechowywać?
Najlepsze będą matiasy, ale inne też powinny pasować 🙂 w lodówce można przechowywać przez tydzień 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
troche dziwny przepis polegający na zamianie zalewy octowej w której śledzie kupujemy na zurawinowa….pewnie dobre, ale drogo “wychodzi”
Zależy co kto lubi 🙂 ja nie przepadam za śledziem w occie, ale w wersji z żurawiną jest delikatny i smaczny 🙂
Pozdrawiam,
M
Super śledzie! Zapiszę sobie przepis 🙂
Intrygujące połączenie słodyczy ze śledziem 🙂
Ciekawy pomysł – warto wypróbować 🙂