Jesień i zima to pory roku, podczas których mamy ochotę na rozgrzewające potrawy. Właśnie w tym czasie świetnie sprawdzają się zupy. Flaczki z boczniaków, to pyszna i prosta alternatywa dla tradycyjnych flaków, która przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Zupa jest lekka, aromatyczna i rozgrzewająca. Szczególnie polecam w trakcie przedświątecznej krzątaniny, gdy brakuje nam czasu, żeby ogarnąć wszystkie obowiązki, a flaczki z boczniaków przydadzą się do przekąszenia czegoś ciepłego. Możemy podać same, z pieczywem lub z grzankami serowymi.
Przepis:
250 gramów boczniaków
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 duża cebula
1 czerwona papryka
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy lub oleju
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
duża szczypta tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
natka pietruszki
Jeśli boczniaki tego wymagają, płuczemy je bardzo krótko zimną wodą, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kapelusze kroimy na paski, a nóżki w drobną kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy boczniaki, lekko solimy i smażymy na silnym ogniu przez 2 -3 minuty mieszając. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, paprykę oraz przyprawy, mieszając smażymy przez 1 minutę. Dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące posypane natką pietruszki. Smacznego 🙂
Lubię flaczki i lubię boczniaki, ale takiego połączenia jeszcze nigdy nie robiłam! Świetnie się prezentuje i na pewno tak samo smakuje 🙂
Jaki smakowity obiadek 😀
Dziękuję 🙂 polecam serdecznie 🙂
M
Bardzo fajny pomysł z tymi boczniakami 🙂
Dziękuję 🙂 boczniaki przygotowuję niezbyt często, a warto 🙂
Pozdrawiam,
M
Pychota! Bardzo lubię flaczki z boczniaków 😀
Dziękuję 🙂 smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M