W święta nie może zabraknąć potraw z makiem, bo przecież mak zapewnia powodzenie i dostatek. Mocno bakaliowy makowiec, czy kluski z makiem, to klasyki naszej kuchni. Jednak możemy oprócz tych pysznych dań zaskoczyć naszych gości czymś wyjątkowym, u mnie będzie to krem makowy z bakaliami. Niezbyt słodki, bardzo kremowy, z wyrazistym smakiem maku, uzupełnionym ulubionymi bakaliami. Prosty w przygotowaniu i ładnie się prezentujący na świątecznym stole. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(3-4 porcje)
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki maku jak na makowiec (ugotowany, zmielony)
1/2 szklanki bakalii
Żółtka z cukrem pudrem ubijamy na parze na jasny krem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Do śmietany dodajemy mak i ubite żółtka, dokładnie mieszamy. Bakalie mieszamy z kremem lub krem i bakalie układamy warstwami w szklanych naczyniach, tak aby na wierzchu znajdowały się bakalie. Deser wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Smacznego 🙂
No tak, na Święta maku nie może zabraknąć. Twój pomysł na mak jest super, na pewno taki krem smakuje wyśmienicie 🙂
Dziękuję, w Święta maku nigdy za wiele 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Super delikatny deser świąteczny. Pychota!
Dziękuję 🙂 mak trochę w innej formie niż zazwyczaj 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Wygląda i brzmi wspaniale! 😀 Chętnie bym spróbowała – muszę sobie kiedyś zrobić taki przysmak. 😀
Dziękuję 🙂 zachęcam do spróbowania 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M
Ale cudeńko 😀
Dziękuję, mak trochę inaczej, polecam 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M