Kalafior w zupełnie nowej, oryginalnej wersji. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na kalafiora i lubicie azjatyckie smaki, to serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pomysłu. Kalafior ma raczej neutralny smak, dlatego przyda mu się wyrazisty dodatek. Bardzo prosty przepis, każdemu się uda. Ważne, aby kalafior pozostał jędrny, lepiej go nie rozgotować. Ilość przypraw, czyli czosnku, czy ostrej papryki w proszku można dostosować do własnego gustu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 kalafior ugotowany
(sos słodko-kwaśny)
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
sól i pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml zimnej wody
W rondelku umieszczamy składniki sosu, bez wody i mąki, zagotowujemy, zestawiamy z ognia, wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, stawiamy z powrotem na małym ogniu, gotujemy mieszając przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Kalafiora podajemy polanego sosem, wierzch można posypać posiekaną kolendra. Smacznego 🙂
CIekawe połączenie smaków 🙂
Podoba mi się dodanie miodu
Uwielbiam kalafiora w każdej postaci
o! Widzę że trzeba kalafiora kupić
No tak kalafiora jeszcze nie jadłam, jestem bardzo ciekawa tego połączenia. Pomysł zdecydowanie do wypróbowania 🙂
Ciekawa propozycja. 🙂
O mniam.