CIASTECZKA CZEKOLADOWE

przez | 29 sierpnia 2024


Mocno czekoladowe, lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku ciasteczka. Proste do zrobienia, umilą każdy dzień, idealnie pasują do filiżanki kawy. To małe czekoladowe petardy, gratka dla wielbicieli czekolady i ciasteczek. Ciasteczka lekko popękane z zewnątrz, z wilgotnym czekoladowym środkiem. Warto się skusić 🙂 Gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 g czekolady deserowej (60 – 64 % kakao)
60 g masła
2 jajka w temperaturze pokojowej
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
50 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Połamaną na kawałki czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez około 5 – 6 minut, dodajemy czekoladę (najlepiej, gdy ubite jajka i czekolada mają taką samą temperaturę), delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy delikatnie, wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po płaskiej łyżce masy, zostawiając odstępy, wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 10 – 12 minut. Wyjmujemy blachę z ciastkami z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, po ostygnięciu staną się bardziej chrupiące. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *