KURCZAK TERIYAKI

przez | 20 sierpnia 2024


Soczysty kurczak z gęstym, intensywnym, wielosmakowym sosem teriyaki. To rewelacyjny sposób na pyszne i wyjątkowe, a jednocześnie proste danie obiadowe. Kurczak teriyaki, czyli świetny pomysł na kurczaka. Najlepiej smakuje z ryżem i warzywami, np. kalafior, brokułami lub szparagami. Teriyaki to marynata, w której marynujemy mięso, ale także sos, do polania kurczaka. Danie łatwe do zrobienia z uwagi na gotowy sos teriyaki wzbogacony sokiem z limonki, czosnkiem, imbirem i odrobiną chili. Sos teriyaki można też przygotować w domu, chociaż nie zawsze można znaleźć potrzebne składniki, tj. shoyu (japoński sos sojowy), mirin (japońskie wino), sake (japońska wódka), dlatego prościej użyć kupionego sosu. Nazwa “teriyaki” pochodzi od dwóch japońskich słów: “teri”, oznaczającego połysk lub połyskujący, oraz “yaki”, oznaczającego grillowanie lub smażenie, razem oznaczają “grillowane lub smażone z połyskiem”. Serdecznie polecam, warto spróbować 🙂
Przepis:
6 pałek z kurczaka
sól i pieprz
olej do smażenia
(teriyaki)
125 ml sosu teriyaki
sok z 1 limonki
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
1/5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili
2 łyżki oleju sezamowego

Dodatki: prażone ziarna sezamu, limonka

W misce mieszamy składniki teriyaki (bez oleju), wkładamy kurczaka, mieszamy delikatnie, aby mięso pokryło się marynatą, przykrywamy, wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem, układamy na patelni z rozgrzanym olejem, smażymy krótko z każdej strony, wlewamy 1 /4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy przez około pół godziny, co 10 minut przewracając na drugą stronę. W tym czasie marynatę przelewamy do małego rondelka, dodajemy olej sezamowy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 2 – 3 minuty, w razie potrzeby przecieramy przez sitko. Kawałki kurczaka podajemy z sosem teriyaki, ewentualnie skropionego sokiem z limonki i posypanego ziarnami sezamu. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „KURCZAK TERIYAKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *