MUS ŚLIWKOWY

przez | 22 sierpnia 2024


Mus śliwkowy o lekkiej i aksamitnej konsystencji, to pyszny deser, na który można sobie pozwolić nawet na diecie. Pachnący cynamonem, dosłodzony miodem i odrobiną cukru, bez dodatku tłuszczu. Mus śliwkowy po prostu rozpływa się w ustach, puszystości dodaje mu ubite białko jajka. Intensywny smak wspomagają wędzone lub suszone śliwki. Deser udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą, dzięki czemu smakuje jeszcze lepiej. Mus śliwkowy to idealny deser w sezonie śliwkowym, świetnie umili każdy dzień. Warto się skusić 🙂
Przepis:
350 g śliwek
sok z 1/2 pomarańczy
3 wędzone lub suszone śliwki bez pestek
1 łyżeczka cynamonu
2 – 3 łyżki miodu
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
1 białko jajka

Śliwki kroimy na małe kawałki, usuwamy pestki, wkładamy do małego garnka, dodajemy sok z pomarańczy, suszone śliwki, zagotowujemy w małym garnku, przykrywamy, mieszając od czasu do czasu gotujemy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, aby owoce się rozpadły, miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko, dodajemy miód, cynamon i rozpuszczoną żelatynę, miksujemy jeszcze raz blenderem lub mikserem z końcówką do ubijania, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Białko ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy w dwóch partiach do wcześniej zmiksowanych składników, delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do małych, szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin, przed podaniem dekorujemy roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „MUS ŚLIWKOWY

  1. Klaudia Zuberska

    Wygląda apetycznie 🙂 Szczerze, nie lubię samych śliwek, jako surowych owoców ale już przetworzone albo z dodatkami to jak najbardziej 🙂 Świetna inspiracja!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *