Pyszne śniadanie w 15 minut, czyli delikatna kasza manna z karmelizowanym jabłkiem, pachnąca cynamonem, z miodem i chrupiącymi płatkami migdałów. Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem pasuje też na podwieczorek, albo pożywny deser. Jabłko można zastąpić gruszką, też będzie pysznie. Ja użyłam mleka kokosowego, ale inne mleko roślinne lub krowie oczywiście również się sprawdzi. Kaszy manny nie słodzę, jeśli lubicie bardziej słodkie dania, to dodajcie na końcu gotowania cukier lub miód lub inny słodzik. Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem to świetny pomysł na śniadanie, ale nie tylko. Serdecznie polecam 🙂
🙂
Przepis:
(1 porcja)
1 szklanka mleka (użyłam kokosowego)
3 łyżki kaszy manny
szczypta soli
1 jabłko
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka płatków migdałów
Jabłko kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Na małej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy plasterki jabłka, smażymy przez około 5 minut z obu stron, aż zmiękną. Dodajemy miód i cynamon, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy płatki migdałów, smażymy przez około 2 minuty, zestawiamy z ognia. Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka i zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, dodajemy do rondelka, gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 4 – 6 minut, aż zgęstnieje, czas gotowania zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, na koniec dodajemy szczyptę soli lub dosładzamy. Przekładamy kaszę do miseczki, układamy karmelizowane jabłka i od razu podajemy, smacznego 🙂
Wow, nie jadłam nidgy kaszy mannej z jabłkiem. Muszę to zmienić 🙂
Mniam , pysznosci! Jablka plus cynamon to polaczenie doskonale 🙂
Wygląda obłędnie pysznie. Ależ to musi pachnieć i smakować! 😍😍
Często robię podobne deserki. Idealna propozycja na 2 śniadanie. 🙂
BARDZO pysznie. Zdecydowanie moje smaki.
Lubię kaszę mannę, więc przetestuję na pewno przepis 🙂
o! Fajny pomysł na początek dnia
Wow! Wygląda obłędnie przepysznie! 🙂
Lubię kaszkę manną, super przepis ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam takie posiłki na śniadanie. Coś smacznego i pożywnego, warte jego zrobienia b 🙂