KASZA MANNA Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM

przez | 12 sierpnia 2024


Pyszne śniadanie w 15 minut, czyli delikatna kasza manna z karmelizowanym jabłkiem, pachnąca cynamonem, z miodem i chrupiącymi płatkami migdałów. Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem pasuje też na podwieczorek, albo pożywny deser. Jabłko można zastąpić gruszką, też będzie pysznie. Ja użyłam mleka kokosowego, ale inne mleko roślinne lub krowie oczywiście również się sprawdzi. Kaszy manny nie słodzę, jeśli lubicie bardziej słodkie dania, to dodajcie na końcu gotowania cukier lub miód lub inny słodzik. Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem to świetny pomysł na śniadanie, ale nie tylko. Serdecznie polecam 🙂
🙂
Przepis:
(1 porcja)
1 szklanka mleka (użyłam kokosowego)
3 łyżki kaszy manny
szczypta soli

1 jabłko
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka płatków migdałów

Jabłko kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Na małej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy plasterki jabłka, smażymy przez około 5 minut z obu stron, aż zmiękną. Dodajemy miód i cynamon, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy płatki migdałów, smażymy przez około 2 minuty, zestawiamy z ognia. Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka i zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, dodajemy do rondelka, gotujemy na małym ogniu mieszając przez około 4 – 6 minut, aż zgęstnieje, czas gotowania zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, na koniec dodajemy szczyptę soli lub dosładzamy. Przekładamy kaszę do miseczki, układamy karmelizowane jabłka i od razu podajemy, smacznego 🙂

10 komentarzy do „KASZA MANNA Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *