SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

przez | 8 sierpnia 2024


Rewelacyjna szarlotka bez pieczenia. Dwie warstwy biszkoptów, w środku lekko kwaskowe jabłka pachnące cynamonem. Szarlotka bez pieczenia to pyszne ciasto, łatwe do zrobienia, każdy sobie poradzi, idealne, gdy nie chce się odpalać piekarnika. Ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale też łagodne dla kieszeni. Do masy jabłkowej dodaję tylko galaretkę, która zawiera cukier, dlatego nie słodzę dodatkowo jabłek, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dosypać 1 łyżkę cukru. Szarlotka bez pieczenia to świetna, zupełnie nowa i zaskakująca wersja szarlotki. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(forma keksowa 20 na 10 cm)
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 – 2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka cytrynowa
125 ml bardzo gorącej wody

około 200 g biszkoptów podłużnych

Obrane jabłka ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach, przekładamy na dużą patelnię, dodajemy sok z cytryny i łyżkę wody, prażymy mieszając przez około 15 minut, dodajemy cynamon, mieszamy, odstawiamy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy dokładnie w 125 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml), dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami, wykładamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy powierzchnię, układamy drugą warstwę biszkoptów, wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

  1. Taita w Irlandii

    Jaki fajny, prosty i szybki przepis! Akurat idealny na te dni, kiedy chce się czegoś słodkiego do popołudniowej kawki/herbaty, ale jednocześnie nie chce się sterczeć zbyt długo w kuchni.
    Sama nie wiem, czy Ci dziękować, czy może wytargać za uszy, bo znów miałam odstawić cukier, a tu taki kuszący przepis – ta mieszanka jabłek i galaretki bardzo do mnie przemawia! Chyba nawet mam jeszcze w szafce wielki słoik uprażonych jabłek – myślisz, że mogłyby się nadać?

    Odpowiedz
  2. Natalia

    Pysznie wygląda ta szarlotka. Na pewno kiedyś wypróbuję przepis jak mi się zachce szarlotki, a nie będzie mi się chciało jej piec.

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Wow, brzmi to ciekawie. Takiej wersji szarlotki jeszcze nie miałem okazji robić i dodam, że dzięki Tobie zainspirowałaś mnie ponownie do wypróbowania kolejnego przepisu, tym razem do przepisu na tę szarlotkę. Koniecznie wypróbuję zrobić to ciasto. Dzięki Ci za to, że dzielisz się z nami tak wspaniałymi i inspirującymi przepisami.
    Pozdrawiam Cieplutko i od serducha 🙂 B<3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *