Przepyszne, lekkie i puszyste tiramisu z borówkami amerykańskimi. Tiramisu to deser, który uwielbiam od lat i mogłabym jeść na okrągło, gdyby nie rozsądek i waga. Istnieje kilka wersji tiramisu, bez jajek, ze śmietanką, ale ja najbardziej uwielbiam tradycyjną wersję. To tiramisu jest bardzo delikatne, rozpływające się w ustach, dzięki dobrze ubitym żółtkom i pianie z białek. Tiramisu z borówkami to deser, który zachwyci gości, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Jeśli uda Wam się kupić włoskie biszkopty, to tiramisu będzie jeszcze lepsze. W wersji dla dorosłych, do kawy można dodać likier dla wzmocnienia smaku. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
2 jajka sparzone (oddzielnie żółtka i białka)
100 g włoskich podłużnych biszkoptów
3/4 szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
1 łyżka likieru wiśniowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
150 g borówek amerykańskich
listki mięty do dekoracji
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, zaczynając od średnich obrotów, a gdy zacznie powstawać piana zwiększając obroty i wsypując 1 łyżkę cukru. Żółtka ubijamy mikserem na wysokich obrotach z pozostałym cukrem na puszystą masę (przez około 10 minut), następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ubijamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Biszkopty moczymy po kilka sekund z obu stron w kawie wymieszanej z likierem, w szklanych naczyniach układamy na przemian krem, biszkopty, krem, borówki, itd. Wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Polecam też pyszne tiramisu cytrynowe (bez jajek) idealne na upalne dni 🙂
No i to chyba będzie inspiracja na weekend 🙂
Super, uwielbiam tiramisu. 🙂
Ach pyszności 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Doskonały deser na każdą okazję ale i bez okazji 🙂
Ale to musi być pyszne
Idealny deser 🙂
Dokładnie takie deserki z owocami kocham najbardziej ^_^