Tiramisu, czyli znany od lat włoski deser w rewelacyjnej cytrynowej wersji. Prosty do zrobienia, lekki, pyszny, orzeźwiający i pachnący cytrynowo. Aksamitny krem z mascarpone i śmietanki (bez jajek) z dodatkiem tartej skórki z cytryny oraz biszkopty moczone w wodzie z sokiem z cytryny. W wersji dla dorosłych również z odrobiną cytrynowego likieru limoncello, który niezwykle podbija smak deseru. Uwielbiam tiramisu od lat, najczęściej przygotowuję według klasycznego przepisu z jajkami i mascarpone oraz biszkoptami maczanymi w kawie, ale tiramisu cytrynowe zachwyciło mnie i na pewno będę do niego wracać. Tiramisu można przygotowywać w jednym naczyniu lub podać w małych szklanych naczyniach. Polecam gorąco, szczególnie na wiosnę i lato 🙂
Przepis:
500 g serka mascarpone schłodzonego
250 g śmietanki 36 % schłodzonej
50 g cukru pudru
2 cytryny
200 g podłużnych włoskich biszkoptów
szklanka zimnej wody
1 – 2 łyżki likieru cytrynowego (limoncello)
Mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy mikserem z końcówką do ubijania przez kilka minut do powstania gęstego kremu, dodajemy skórkę otartą z 2 cytryn, mieszamy silikonową szpatułką. Do wody dodajemy sok z wyciśnięty z dwóch cytryn i opcjonalnie likier cytrynowy, mieszamy, wlewamy do płaskiej miseczki, połowę biszkoptów moczymy po kilka sekund z obu stron w wodzie z sokiem i likierem, układamy na dnie formy (20 na 15 cm) jeden obok drugiego, smarujemy delikatnie połową kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów maczanych w wodzie z sokiem i likierem, następnie smarujemy delikatnie pozostałym kremem, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc. Przed podaniem posypujemy cienką warstwą cukru pudru, dekorujemy plasterkami cytryny i listkami mięty, kroimy na kwadraty i podajemy. Smacznego 🙂
Świetny a jakże orzeźwiający deser. Super.
Będzie idealny, gdy w upały najdzie ochota na słodkie co nieco.
Super wariacja na temat tiramisu. Zapisuję sobie przepis. 🙂
Spore zaskoczenie! Tiramisu w cytrynowej wersji jeszcze nie jadłam 🙂
Cytrynowego jeszcze nie robiłam. Ależ to musi być pyszne i orzeźwiające 🙂
Wow, wygląda kusząco 🙂
Ostatnio korci mnie tiramisu pistacjowe, a tu proszę – kolejna wersja do wypróbowania! 🙂
Świetny pomysł na tiramisu, idealna wersja na wiosnę i lato:)
No to jest takie cudo że czapki z głów! Czysta rewelacja Madziu!
Krótka lista składników, to to, co tygryski lubią najbardziej! 🙂 Nigdy nie robiłam cytrynowego tiramisu, choć zdarzyło mi się kilkukrotnie jest gotowca ze sklepu, i skoro on smakował tak dobrze, to jak musi smakować Twoje cudo? Nie ma to jak domowej roboty ciasta.
Podzielam Twoją miłość do tego deseru, choć zmuszona jestem wzdychać do niego zdalnie 😉 Ja ten typ, co od samego patrzenia na słodkie przybiera w biodrach i na wadze! (chlip, chlip, ma ktoś chusteczkę???) Dlatego w moim piekarniku dziś pieczone warzywa i mięso zamiast szarlotki czy innego słodkiego nieba w gębie.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zdecydowanie nietuzinkowa propozycja na Tiramisu <3
Smak idealnie wpisujący się mój gust 😀 Super 🙂