Prosta, pyszna zupa, w której łączy się słodki smak groszku i orzeźwiającą nutą mięty. Krem z groszku i mięty jest lekki, a jednocześnie pożywny. Zupę można wzbogacić podając z różnymi dodatkami, np. grzankami, groszkiem ptysiowym, kleksem śmietany, uprażonymi płatkami migdałów. Krem z groszku i mięty ma delikatny odrobinę słodki smak, a jednocześnie dzięki dodatkowi mięty jest intensywny. Zupę można podać na ciepło lub na zimno, też jest smaczna. Warto się skusić 🙂 Gorąco polecam 🙂
Przepis:
450 g mrożonego groszku
1 średni ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
2 – 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1/5 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
około 20 listków mięty
sól, pieprz
Dodatki: grzanki, śmietana, groszek ptysiowy, płatki migdałów
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ziemniaki i czosnek. Smażymy 3 minuty na małym ogniu, dodajemy groszek, zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut na małym ogniu, dodajemy listki mięty, gotujemy 5 minut. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Zupę podajemy z dodatkami, smacznego 🙂
Chętnie wypróbuję. Lubię zupy kremy.
Jeju, uwielbiam groszek. Sama nie wpadłabym na to, że można zrobić zupę krem z niego 🙂
Słyszałam o takim połączeniu smaków, ale przyznaję że jeszcze nie próbowałam. Muszę w końcu przyrządzić taką zupę 🙂
Mięty do zupy jeszcze nie dodawałam, ale brzmi ciekawie. I piękny kolor ma:)
Zielono mi… 🙂 super pomysł na pyszną zupę w kolorze wiosny 🙂 Z pewnością szybko znika z talerza 🙂 dziękuję za inspirację!
Groszek i mięta, ciekawe połączenie