Rewelacyjny chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Banalnie prosty do zrobienia z kilku składników. Chleb na twarogu nie zawiera drożdży, więc nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Podstawowym składnikiem jest twaróg, poza tym płatki owsiane i jajka. Pyszny i łatwy chleb na twarogu to idealna baza do kanapek, ale posmarowany tylko masłem też świetnie smakuje. Chleb na twarogu nie zawiera mąki pszennej, jest wilgotny i pożywny. Do chleba dodałam pestki słonecznika i sezam, ale można go wzbogacić według gustu, np. siemieniem lnianym albo posiekanymi orzechami. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1/2 kg twarogu (u mnie półtłusty)
3 jajka
1,5 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych (szklanka o pojemności 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 – 4 łyżki pestek słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni itp.
Do dużej miski wkładamy twaróg, rozgniatamy widelcem, dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy, dodajemy płatki owsiane wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy. Na koniec wsypujemy dodatki, mieszamy, przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 55 – 60 minut, wyjmujemy z pieca, po kilku minutach wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego 🙂
Świetny chlebek. Z chęcią go wypróbuję 🙂
Takiego chleba jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje 😊
Zapisuję przepis. Chodzi właśnie za mną podobny chlebek. 🙂
Jak ja uwielbiam takie domowe upieczone chleby
Jej muszę przetestować przepis 🙂
Rewelacyjny przepis na chlebek. Może to będzie mój kolejny wypiek. 🙂
Taki chleb z chęcią bym skosztowała. Ostatnio ciągle szukam czegoś nowego i zdrowego!
Ale cudo! Czegoś takiego mi trzeba! Już od jakiegoś czasu nie jem tradycyjnego pieczywa (choć uwielbiam je), więc ten chleb wydaje się idealny. Tym bardziej, że płatki, twaróg i jaja to produkty, które niemal zawsze mam w domu. Super przepis i jakie proste wykonanie. Wielkie dzięki, Magdo 🙂
Dzieńdoberek 🙂 Przyszłam pochwalić się, że dziś u mnie w piekarniku piecze się chlebek z Twojego przepisu 🙂 Ale jestem podekscytowana! Mam tylko nadzieję, że nic nie zepsułam. Miałam odrobinę mniej twarogu, dodałam ziarna chia, trochę czosnku, a wierzch posmarowałam rozbełtanym jajkiem i symbolicznie posypałam kminkiem i sezamem.
Ubolewam tylko nad faktem, że nie mam do niego żadnego smacznego masełka!
Miłej niedzieli życzę i jeszcze raz wielkie dzięki za Twoją pracę i tę stronę – jest absolutną skarbnicą wiedzy dla mnie 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂 mam nadzieję, że chlebek się uda i będziesz z niego zadowolona 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Kochana, ale wspaniały przepis! Nawet nie wiesz, jaka jestem z niego zadowolona, a Tobie wdzięczna za publikację!
Wyszedł idealny! Chrupiący, a z tą sezamową posypką na wierzchu doskonale imitował prawdziwy chleb na mące. Już nie mogę się doczekać kolejnych eksperymentów z jego udziałem, następnym razem planuję dodać ziarna dyni (tym razem nie miałam ich w domu), bo przepis wchodzi na stałe do mojego repertuaru. Połówek również pochwali, dziś zabrał go ze sobą do pracy na śniadanie 🙂
Super 🙂 ogromnie się cieszę 🙂 też lubię ten chlebek i co jakiś czas eksperymentuję z dodatkami 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Coś wspaniałego, kreatywnego i pomysłowego. Zawsze Twoje przepisy są niezwykle kreatywne i inspirujące b ´• ل •`
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha <3 ( ͡° ͜ʖ ͡°)