Pyszne kotlety z kaszy gryczanej, to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Proste składniki, łatwe do zrobienia, zdrowe, smaczne i tanie. Kotlety z kaszy gryczanej wzbogacone żółtym serem, cebulą i odrobiną czosnku to też rewelacyjny sposób na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu. Tym bardziej, że kasza gryczana zawiera mnóstwo składników korzystnych dla naszego zdrowia, wspiera pracę serca, mózgu i układu pokarmowego dzięki obecności cennych aminokwasów, składników mineralnych i witamin, reguluje poziom cukru we krwi dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie dzięki flawonoidom, takim jak kwercetyna i rutyna. Kotlety z kaszy gryczanej możemy podać z kwaśną śmietaną, albo sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym. Do kotletów użyłam kaszy gryczanej niepalonej. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:)
300 g kaszy gryczanej (waga po ugotowaniu)
1 mała cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
50 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
1 duże jajko
1 – 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
2 – 3 łyżki mąki pszennej do panierowania
olej do smażenia
Cebulę smażymy na maśle do zeszklenia, dodajemy do kaszy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, z masy formujemy 4 – 5 kotletów, panierujemy w mące, smażymy na oleju na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Smacznego 🙂
Mój mąż czasem robi kotlety z kaszy gryczanej. Świetna sprawa. Dobra alternatywa dla tradycyjnych kotletów. 🙂
Ciekawa propozycja,czegos takiego jeszcze nie jadlam 🙂
Pyszne i pożywne kotleciki 🧡🧡
Robiłam kiedyś hryczanyki, ale ta wersja jest dla nas nieznana i trzeba to zmienić. Pozdrawiam serdecznie 💕
Brzmi świetnie – muszę wypróbować!
Uwielbiam takie kulinarne wynalazki, dlatego wypróbuję przepis.
Chętnie skorzystam z przepisu .
Robię podobnie, ale dodaję jeszcze pieczarki.